Implication of cost benefit analysis in environmental impact assesment procedure
Çevresel etki değerlendirmesi prosedüründe fayda maliyet analizinin uygulanması
  1. Tez No: 56782
  2. Yazar: TOLGA HİKMET BALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel etki değerlendirmesi, fayda maliyet analizi, matematiksel modelleme, coğrafi bilgi sistemleri. vı, Environmental impact assessment, cost benefit analysis, mathematical modeling, geographic information systems. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz ÇEVRESEL ETKİ DE?ERLENDİRMESİ PROSEDÜRÜNDE FAYDA MALİYET ANALİZİNİN UYGULANMASI Balta, Tolga Hikmet Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Mustafa Oğuz Eylül 1996, 104 sayfa Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED), planlama aşamasındaki faaliyetlere uygulanan ve ilerideki olası olumsuz etkileri azaltmak için, inşaat ve işletme aşamalarından önce kullanılan bir prosedürdür. Bu bağlamda, Çevresel Etki Değerlendirmesi, planlara, programlara, politikalara ve faaliyetlere uygulanabilir. Bununla birlikte, ÇED kapsamında, faaliyetin sosyo-ekonomik, biyolojik, fiziksel ve kültürel çevrelere olan etkileri belirlendiği, tanımlandığı ve minimize edildiğinden, ÇED sürekli ve dengeli kalkınmanın en önemli araçlarından biri olarak tanımlanabilir. vBuna paralel olarak, çevresel faktörleri göz önüne alan bir fayda maliyet analizi, ÇED'in kantitatif bir sunumu olarak tanımlanabilir ve karar vericiler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Etki tahmini ve mevcut çevrenin tanımlanması için kullanılan bir çok teknik ve metod bulunmaktadır ve bazıları, bu çalışmada, İçel Termik Santralı Projesi'nde kullanılmıştır. Matematiksel modelleme, bu çalışmada yer seviyesi SO2 konsantrasyonlarının bulunması ve etki alanının belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, etki alanındaki tarımsal verim dağılımını belirleyebilmek için Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) yararlanılmaktadır. Bu amaçla, uydu görüntüleri sayısallaştırılmış, sınıflandırılmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Daha sonra, bu metodlardan elde edilen sonuçlar, fayda maliyet analizinde kullanılmak üzere, niceselleştirilmiş ve fiyatlandırılmıştır. Son olarak, şuradan bir fayda maliyet analizi ile, çevresel faktörleri göz önüne alan, çevresel fayda maliyet analizi, planlanan projenin çevresel etkilerinin sonucunda ortaya çıkan dolaylı maliyetlerin, analizde ne kadar önemli bir meblağ oluşturduğunu göstermek amacıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLICATLON OF COST BENEFTT ANALYSIS ESf ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT PROCEDURE Balta, Tolga Hikmet M.Sc., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Oğuz September 1996, 104 pages Environmental Impact Assessment (EIA) is a procedure that is used in the planning stage of a proposed action in order to minimize the potential adverse impacts of the activity before the construction and operation phases. Environmental Impact Assessment process, from this manner, can be applied to plans, programs, policies and specific activities, in addition to this, EIA is öne of the most important tools for sustainable development, since the impacts on socio- economic, biological, physical and cultural environments of the activity are assessed, identified and minimized in such an Environmental Impact Statement (EIS). iiiIn accordance with this, cost benefit analysis, by taking the environmental issues into consideration, can be described as a quantitative representation of EIS and can be easily used as a tool by the decision makers. There are many EIA techniques and methodologies, in order to evaluate the impacts and assess the existing situation of the environment, some of which are used in this study on the case of İçel Thermal Power Plant Project. Mathematical modeling is one of those, and it is performed to find the ground level concentrations of S02 and consequently, in defining the impact area. Furthermore, Geographic Information Systems (GIS) is used to describe the agricultural yield distribution within the impact area. Satellite images are digitized, classified and statistically analyzed for this reason. Next to this, the results of these are quantified and valuated, in monetary terms, for performing a cost benefit analysis. Then, the comparison of an ordinary cost benefit analysis with environmental cost benefit analysis, that is the one taking the environmental parameters into account, is performed to show the significance of the external costs of the proposed project, resulting from environmental damages, in the analysis.