Effect of collaborative computer based concepy mapping on students physics achievement, attitude toward physics, attitude toward concept mapping and metacognitive skills at high school level
Yardımlaşarak bilgisayar ortamında kavram haritalarının hazırlanmasının, lise seviyesindeki öğrencilerin fizik başarısı, fizik dersine ve kavram haritalamaya yönelik tutumları ve bilişbilgisi becerileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 56781
- Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ortamında Yardımlaşarak Kavram Haritalama, Bilgisayar Ortamında Yardımlaşarak Anlamlı Öğrenme vii, Collaborative Computer Based Concept Mapping, Meaningful Learning with Collaborative Concept Mapping via Computer IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZ YARDIMLAŞARAK BİLGİSAYAR ORTAMINDA KAVRAM HARİTALARININ HAZIRLANMASININ, LİSE SEVİYESİNDEKİ Ö?RENCİLERİN FİZİK BAŞARISI, FİZİK DERSİNE VE KAVRAM HARİTALAMAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE BİLİŞBİLGİSİ BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Akdur Tunç Erdal Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitim Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Petek Aşkar Haziran 1996, 136 sayfa Bu araştırmanın amacı, bilgisayar ortamında ve kağıt üzerinde yardımlaşarak kavram haritası hazırlama ortamları oluşturmak; ayrıca bilgisayar ortamında yardımlaşarak kavram haritası hazırlanmasının, kağıt üzerinde kavram haritası hazırlanmasına göre farkını bulmaktır. Bu çalışmanın denekleri 9. sınıf öğrencilerini içeren iki ayrı sınıftan oluşmuştur. Bir sınıf deney grubu DG (yardımlaşarak bilgisayarda kavram haritalama grubu), diğer sınıf ise kontrol grubu KG (yardımlaşarak kağıt üzerinde kavram haritalama grubu) olarak seçilmiştir.Deney ve kontrol grubu içindeki öğrenciler derslerinde öğrendikleri“Elektrik Yüklü Cisimler Arasındaki Etkileşim Kuvvetleri”konusunun kavram haritasını bilgisayarda ve kağıt üzerinde hazırlamışlardır. Her yardımlaşma grubu iki öğrenciden oluşmuştur. Araştırma, Ocak 1996 nın ortalarında başlamış, öğrenciler kavram haritalama metodu konusunda üç hafta boyunca eğitilmişlerdir. Konu ile ilgili deney bir hafta sürmüştür. İki farklı öğretim metodunun etkisini belirlemek için, araştırmada Quasi- deney deseni seçilmiştir. Ön ve son testler deneyde kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda elde edilen sonuçlar: Kavram haritalarım yardımlaşarak bilgisayarda hazırlayan öğrencilerin fizik basanları, kavram haritalarım yardımlaşarak kağıt üzerinde hazırlayan öğrencilerin fizik başarılarından anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Kavram haritalarım yardımlaşarak bilgisayarda hazırlayan öğrencilerin fizik derslerine karşı tutumu, kağıt üzerinde hazırlayan öğrencilerden daha çok olumlu yönde artmıştır. Yardımlaşarak kavram haritası hazırlayan grupların çoğu kendi bilgilerini doğru bir şekilde değerlendirebilmişlerdir. Kavram haritalarını bilgisayarda hazırlayan öğrencilerin kavram haritalamaya yönelik tutumları, kavram haritalarını yardımlaşarak kağıt üzerinde hazırlayan öğrencilerden anlamlı bir şekilde daha fazladır. Kavram haritalarım bilgisayarda hazırlayan öğrencilerin kavram haritalarken karşılaştıkları zorluklar, kavram haritalamanın bilişbilgilerine yardımcı olduğu ve kavram haritalamanın yardımlaşarak öğrenmeye yardımcı olduğu yönündeki görüşleri, kağıt üzerinde hazırlayan öğrencilerden istatistiksel olarak farklı olmamasına rağmen bilgisayar VIgrubunda bulunan öğrencilerin görüşleri, kağıt üzerinde hazırlayanlardan olumlu yönde daha yüksektir. Bilgisayarda yardımlaşarak kavram haritası hazırlayan öğrencilerin, kavram haritası hazırlamanın öğrenmeye yardımcı olduğu yönündeki görüşleri, kağıt üzerinde hazırlayan öğrencilerden anlamlı bir şekilde daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF COLLABORATIVE COMPUTER BASED CONCEPT MAPPING ON STUDENTS' PHYSICS ACHIEVEMENT, ATTITUDE TOWARD PHYSICS, ATTITUDE TOWARD CONCEPT MAPPING, METACOGNITTVE SKILLS AT HIGH SCHOOL LEVEL Akdur, Tunç Erdal M. S., Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Petek Aşkar June 1996, 136 pages The purpose of this study was to create collaborative concept mapping environments on computer and paper and to investigate the effectiveness of the collaborative concept mapping via computer over collaborative concept mapping on paper. The subjects of the study were from ninth grade classes in an urban high school. One class was selected as experimental group (collaborative concept mapping group on computer) and one class was selected as control group (collaborative concept mapping group on paper). Students in both experimental and control groups prepared the concept map of Electrostatic Forces Between Charged Particles unit collaboratively. Each collaborative group consisted of two students. IllStudy began at the middle of the January 1996. Students were trained for the concept mapping procedures in three weeks. Duration of the treatment was one week. In order to determine the effectiveness of two different instructional methods, Quasi- Experimental Design procedure was selected. Pretests and Posttests were used. The results obtained from data analysis were: Physics achievement of students who prepared collaboratively concept maps on computer was significantly higher than the students who prepared concept maps collaboratively on paper. The change in attitude in positive direction toward physics of students who prepared concept maps collaboratively on computer was significantly higher than the students who prepared concept maps collaboratively on paper. Most of the collaborative groups evaluated their acquired knowledge correctly. Attitude toward concept mapping of students who collaboratively prepared concept maps on computer was higher than the attitude of the students who prepared concept maps on paper. Although the views of students' who prepared concept maps collaboratively on computer about concept mapping difficulty, believing concept mapping helps for metacognition, believing concept mapping helps collaborative learning was not significantly different than the views of the students who prepared concept maps on paper, views of students in computer group were more positive than the paper group. Views of students who prepared concept maps collaboratively on computer about believing concept mapping helps learning was significantly higher than the views of students who prepared concept maps on paper.