Yüksek enerjili hadron çarpıştırıcılarda renk altılısı kuarkların aranması
Searching for color sextet quarks at high energy hadron colliders
- Tez No: 567857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standart Model, Olay Sayısı, Feynman Diyagramı, Kompozitlik, Bozunma Genişliği, Tesir Kesiti, Keşfedilme Limitleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Fizik dünyasına bakıldığında cevabı en çok merak edilen temel soruların başında“Evren nasıl meydana gelmiştir?”,“Evreni bir arada tutan nedir?”,“Maddenin en küçük yapı taşı nedir?”, gibi temel sorular gelmektedir. Bu soruların cevabını arayan teorik ve deneysel çalışmalar ümit vericidir. Temel parçacık fiziğine bakıldığında, birçok varsayımın haklılığını gösteren deneysel sonuçlar, bu çalışmaların üzerinde durulması gerekliliğini haklı kılmaktadır. Biz bu çalışmada, doğada temel parçacık olarak kabul ettiğimiz kuarkların kompozit olabileceklerine dair bir takım ipuçlarını, yüksek enerjili proton-proton çarpışmalarında görebilme olanaklarını araştırmaktayız. Değişik ülkelerde kurulması planlanan bazı çarpıştırıcılar, bu çalışmaların deneysel olarak tespit edilmesi bakımından oldukça ümit vericidir. Bu nedenle, ilk önce standart model ele alınmış, daha sonra da açıklayamadığı sorunlara bakılmıştır. Rezonans olarak üretilen renk altılısı kuarkların bozunma genişliği ve toplam tesir kesitleri hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak ta bu fiziksel niceliklerin grafiksel olarak çizimleri verilmektedir. Sonuçlar ve tartışma kısmında ise ulaşmış olduğumuz sonuçlar tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
At fundamental physics, most common questions which an answer is observed are“What is the smallest particle of matter?”,“How did the universe occur?”,“What makes the universe stay all together?”. The studies that looks for the answer are hopeful. At fundamental physics, the experimental results that makes the predictions right make studies more. At this study, we are expecting to see that quarks may be a composite structure at proton-proton collision with high energy. The machines which are being planned to build at different countries are gives hope for this particles to be fixed. At first the standard model was deal with and than the questions that cannot explain. The color sextet quarks with at resonance and total cross sections are calculated. In according to this, the graphs for physical quantities are given. In conclusion, the results which we reached are discussed. Decay Width, Cross Section, Discovery Limits