Ambliyopi olgularında optik koherens tomografi ile ölçülen retina sinir lifi kalınlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the reti̇nal nerve fiber thickness of cases with unilateral amblyopia using optical coherens tomography
  1. Tez No: 567869
  2. Yazar: MEDİNE ASLI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: UZMAN BURAK ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anizometropik ambliyopi, optik koherens tomografi, retina sinir lifi tabakası, şaşılık ambliyopisi, anizometropic amblyopia, optical coherence tomography, retina nerve fiber layer, strabismic amblyopia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Tek taraflı şaşılık ve anizometropik ambliyopisi olan olguların ve sağlıklı olguların retina sinir lifi tabakası kalınlıklarının optik koherens tomografi yardımıyla değerlendirilip karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: 40 tek taraflı şaşılık ambliyop, 36 tek taraflı anizometropik ambliyop ve 42 sağlıklı olgu çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların öyküsü, snellen eşeli ile düzeltilmemiş ve en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri kaydedildi. Olgular görme keskinliklerine göre ağır (görme keskinliği 0.2 ve altında olanlar), orta (görme keskinliği 0.3-0.6 arasında olanlar) ve hafif (görme keskinliği 0.6 ve üzerinde olanlar) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Ayrıntılı göz muayeneleri kaydedildi ve optik koherens tomografi ile ortalama ve 4 kadran retina sinir lifi tabakası kalınlık değerleri kaydedildi. Bulgular: Tek taraflı ambliyopisi olan olguların ambliyop gözleri ile ambliyop olmayan gözleri karşılaştırıldığında ortalama ve 4 kadran retina sinir lifi tabakası kalınlıkları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Yine ambliyop gözler sağlıklı olguların sağ gözleri ile kıyaslandığında anlamlı bir fark izlenmedi (p>0.05). Şaşılık ambliyopisi ve anizometropik ambliypisi olan olguların ambliyop gözleri ambliyop olmayan gözleri ile kıyaslandığında ortalama ve 4 kadran retina sinir lifi tabakası açısından anlamlı bir fark izlenmedi. Yine bu olgular sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p>0.05). Şaşılık olgularının ambliyop gözleri anizometrop olguların ambliyop gözleri ile karşılaştırıldığında ortalama retina sinir lifi tabakası kalınlığı anizometropik olgularda şaşılık olgularına göre anlamlı olarak kalın izlendi (p>0.05). 4 kadranda ölçülen retina sinir lifi tabakası kalınlıkları anizometropik olgularda şaşılık olgularına göre daha kalın olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p0.05). Sonuç: Bu çalışmada ambliyop olguların ambliyop gözleri ile ambliyop olmayan gözlerinin retina sinir lifi tabakası kalınlıkları açısından anlamlı bir değişiklik izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate and compare retinal nerve fiber layer thickness of patients with unilateral amblyopia measured by optical coherence tomography. Material and Method: 40 patients with unilateral strabismic amblyopia, 36 patients with anizometropic amblyopia and 42 healty cases were enrolled in the study. Medical history and uncorrected and best corrected visual acuity of the cases that evaluated with snellen chart were recorded. Ambliyopic cases were divided in three groups according to the visual acuity that severe amblyopia (visual acuity was 0.2 and less than 0.2), moderate amblyopia (visual acuity was between 0.3-0.6) and mild amblyopia (visual acuity was 0.6 and more than 0.6). Detailed opthalmic examination findings were recorded for all cases. Average and 4 quadrant retina nerve fiber layer thickness values which were evaluated with optical coherence tomography were recorded. Results: There was no significant difference in average and 4 quadrant retina nerve fiber layer thickness between amblyopic and fellow eyes of unilateral ambliyopic cases. Also there was no significant difference between amblyopic eyes and right eyes of the healthy cases. There was no significant difference in average an 4 quadrant retina nerve fiber layer thickness between amblyopic and fellow eyes of strabismic and anisometropic amblyopic cases. Also there was no significant difference between amblyopic eyes and right eyes of the healthy cases. The average retinal nerve fiber layer thickness was significant thicker in anizometropic cases than strabismic cases. 4 quadrant retina nerve fiber layer thickness was thicker in anizometropic cases than strabismic cases but the difference wasn't significant. There was no correlation between visual acuity and retina nerve fiber layer thickness thickness between strabismic and anizometropic cases. Conclusion: There was no correlation in retina nerve fiber layer thickness between ambliyopic and fellow eyes of ambliyopic cases.