Evaluation of the housing architecture change process in Syria (Case -study, Aleppo): Analayses criticism and proposals
Suriye'de konut mimarisinde değişim değerlendirilmesi (Halep şehri çalışması), analizler, eleştiriler, öneriler
- Tez No: 56792
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urban Housing Process, Housing Models, Housing Types, Housing provision policies, Housing Sectors, Technological Process, Design Criteria, Soclo-Political Factors, Socio-Economical Factors
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
öz SURİYE'DE KONUT MİMARÎSİNDE DE?İŞİM DE?ERLENDİRİLMESİ (HALEP ŞEHRİ ÇALIŞMASI) ANALİZLER, ELEŞTİRİLER, ÖNERİLER. HARİRİ, Vehbi Doktora Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldırım YAVUZ Ocak 1996, 265 sayfa Bu çalışma, Suriye'de konut mimarisindeki kronolojik değişimi, öncelikle politika, ikinci olarak iklim ve sosyo-kültürel yapılanma gibi farklı bağımlılık faktörleri ile ilgili olarak tartışmaya ve incelemeye çalışmaktadır. Ayrıca, Suriye'de, özellikle sosyalist dönemde ve öncesinde, değişik devrelerde adapte edilmiş olan taklit konut mimarisi politikasını da eleştirel açıdan tartışmaktadır. Bunlara ilaveten, saha çalışması sırasında değişik bulgular elde edilmiş olan Halep Şehri (Alhamadaniyah) toplu konut sektörü projesi ve konut modellerini de analiz etmektedir. Bu çalışmada buluşlar teorik ve analitik görüşler ışığında değerlendirilmeye ve Suriye'de gelecekteki konut vımimarisi modelleri için, tasarım kriterleri ve metodları da dahil olmak üzere, rehber politikalar elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk temasında konut mimarisi ile ilgili değişik konular fiziki coğrafya, konut ve mimari problemleri gibi değişik faktörlere dayanarak tartışılmaktadır. Bu tartışmaları takiben, modern Suriye'nin siyasi analizi kronolojik gelişmesine göre sunulmaktadır. Böylece, bu analiz, nüfusa ve taşra/kent dağılımına bağlı değişimleri ve sosyo-ekonomik faktörleri tartışmak üzere genişletilmiştir. Zaman içinde, Halep Şehri gibi, kentlerin çevresel ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına cevap verecek yerel modeller gelişti ve bu durum güçlü yerel yapılaşma geleneği ve mimari bir kişilik getirdi. Bu çalışmada ki bir diğer tema, Suriye konut mimarisini teorik bir çerçeve üzerinde sunmaktadır. Bunu takiben, diğer temalar, modern Suriye'nin değişik dönemlerini göz önüne alarak, kronolojik bir perspektifte konut mimarisini anlamaya çalışmaktadır. Ayrıca, bu çalışmanın alanları içinde, Halep Şehri' nde (Alhamadaniyah Toplu Konutları) bir durum incelemesi analiz edilmiş, değerlendirilmiş ve eleştirilmiştir. Bunların yanısıra, bu durum incelemesine bağlı olan bulgular, mutlak konut faktörlerine/değerlerine göre vııelde edilmiştir. Bu mimari faktörler /değerler arasında sosyal boyutlar (yaşam tarzı değişiklikleri), yapıların kalitesi, iç ve dış bitimler, iklimsel etkenler ve diğer harici problemler, dahili ve harici değişimler vardır. Son olarak, belirli şartlara/ faktörlere ve gelecekteki konut ihtiyaçlarına göre (Suriye konut mimarisi için) alternatif rehber politikalar ve konut mimarisi modelleri önerilmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Kentsel Konut Prosedürü, Konut Modelleri, Konut Tipleri, Konut Sağlama Politikaları, Konut Sektörleri, Teknolojik Prosedür, Tasarım Kriterleri, Sosyo- Politik Faktörler, Ssosyo-Ekonomik Faktörler. vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE HOUSING ARCHITECTURE CHANGE PROCESS IN SYRIA (CASE STUDY ALEPPO): ANALYSES, CRITICISMS AND PROPOSALS HARIRI, Vehbi Ph.D. in Building Science, Architecture Supervisor: Prof. Dr. Yil dirim YAVUZ January 1996, 265 pages This study attempts to discuss and analyse the chronological evolution of the Syrian housing architecture process in relation to different dependent factors, such as; primarily politics, secondarily climate and socio- cultural structures. Moreover, it discusses with a critical view the imitation policies of housing architecture, adopted in the different phases, especially that of the socialist period and in the periods preceding socialism in Syria. In addition, this study analyse the Alhamadaniyah (Aleppo) public housing sector development and housing models, from which different findings are derived from the field study. iiiFurthermore, this study attempts to evaluate these findings in the light of both the analytical and theoretical outlooks; and to derive policy guidelines and housing architectural models including design criteria and methods for future housing architecture in Syria. In the first theme of this study, different items related to housing architecture are discussed according to different factors, such as; physical geography, housing and architectural problems. Following this discussion, political analysis of modern Syria are presented in a chronological evaluation. Thus, such analysis are further extended to discuss the socio-economic factors and changes in relation to population and rural/urban distribution. Keeping in mind that through the years, local indigenous models developed catering for the environmental and socio- cultural needs of the urban areas such as Aleppo, this situation brought strong indigenous housing tradition and architectural identity. Another theme, in this study, presents the Syrian housing architecture on the basis of theoretical framework. Following this theme, further themes attempt to comprehend the analysis of housing architecture in a- chronological perspective by taking into consideration the housing types according to the different phases of modern Syria. In addition, a case-study in Aleppo city (Alhamadaniyah public housing) is analysed, evaluated and ivscrutinised within the scope of this study. Moreover, findings related to the case-study have been derived according to the indisputable housing factors/ values. Among these architectural factors/values, are; social dimensions (life style changes), quality of buildings, interior and exterior finishes, climatic effects and other exterior problems, exterior and interior changes. Finally, alternative policy guidelines and housing architectural models are proposed (for the Syrian housing architecture) according to specific conditions/ factors and assumptions to derive adequate design criteria and methods for future housing needs.