Active vibration absorber for road vehicles
- Tez No: 56794
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araç Dinamiği, Aktif Süspansiyon, Aktif Titreşim Yutucusu, Seyir Konforu, Yol Tutuş Özellikleri vı, Vehicle Dynamics, Active Vehicle Suspensions, Active Vibration Absorber, Ride Quality, Road Holding IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz YOL ARAÇLARI İÇİN AKTİF TİTREŞİM YUTUCUSU Aksoy, Umut Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Haziran 1996, 105 sayfa Klasik araç süspansiyon sistemleri, seyir konforu ve yol tutuş performans gereksinimlerim ancak belli oranlarda sağlayabilen, yay ve amortisörden oluşan pasif sistemlerdir. Seyir konforu ve yol tutuş özelliklerini beraberce iyileştirme gereksinimleri, yayın depoladığı enerjiyle sınırlı olmayan kuvvetler uygulayabilen aktif süspansiyon sistemlerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Aktif süspansiyon sistemleri genellikle pasif sistemlere göre daha iyi performans göstermesine karşın, aktif sistemlerin belirli frekanslarda değişmeyen özellikler gösterdiği saptanmıştır. Bu nedenle söz konusu frekanslarda seyir konforu ve yol tutuş özelliklerini geliştirmek mümkün olamamaktadır. Bu tezde, tekerlek göbeklerine takılan aktif titreşim yutucusu ile tekerlek zıplama frekansında da seyir konforu ve yol tutuş özelliklerinin geliştirilmesinin mümkün olduğu gösterilmiştir. vAyrıca aktif titreşim yutucusunun kütlesinin otomobil gövdesinin kütlesine oranı, titreşim yutucusunun doğal frekansı ve sönüm oranı gibi önemli parametrelerin etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTIVE VIBRATION ABSORBER FOR ROAD VEHICLES Aksoy, Umut M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy June 1996, 105 pages Conventional vehicle suspension systems are passive devices consisting mainly of a spring and a damper tuned to one particular design point with a compromise between varying performance requirements related to ride comfort and road holding. Demands on obtaining comfort and safety together have resulted in the development of active suspension systems that can generate forces not restricted by the energy previously stored in the spring. Even though active suspension systems show better performance than passive suspension systems, the simulation of vehicles with active suspensions have indicated the existence of invariant points. In such cases, improvement in vehicle ride and road holding at certain frequencies is not possible. In this thesis, the response of invehicles fitted with an active vibration absorber at wheel hub has been studied. It has been shown that the invariant point is removed by the addition of the active absorber and further improvement of vehicle ride quality and road holding at wheel hop frequency becomes possible. Further, the effect of the variation of important parameters such as the active vibration absorber mass to sprung mass ratio, the active vibration absorber natural frequency and damping ratio are investigated in this thesis.