Lacustrine mineral facies of the noegene Pelitçik basın (Galatum Volcanic prevince)
Neojen yaşlı pelitcik Havzasındaki gölsel mineral fasiyesleri (Galatya Volkanik Provensi)
  1. Tez No: 56795
  2. Yazar: MEHMET LÜTFİ SÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pelitçik Havzası, Galatya Volkanik Provensi, Gölsel Mineral Fasiyesleri, Kil Mineralojisi, Dolomit Stokyokimyası, Paleo-ortam, Uzaktan Algılama, Pelitçik Basin, Galatean Volcanic Province, Lacustrine Mineral Facies, Clay Mineralogy, Dolomite Stoichiochemistry, Paleoenvironment, Remote Sensing
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz NEOJEN YAŞLI PELİTÇİK HAVZASINDAKİ GOLSEL MINERAL FASİYESLERİ (GALATYA VOLKANİK PROVENSİ) Süzen, Mehmet Lütfî Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Asuman TÜRKMENO?LU Haziran 1996, 106 sayfa Pelitçik Havzasında yüzeyleyen Neojen gölsel fasiyeslerin (Pazar formasyonu) jeolojisi ve mineralojisi uzaktan algılama, arazi ve laboratuvar çalışmaları ile araştırılmıştır. Uzaktan algılama, arazi, petrografi, X-ışınları difraksiyonu, tarama elektron mikroskopu ve Fourier Dönüşümü kızıl ötesi ışınım yöntemleri ile elde edilen veriler Pelitçik gölsel havzanın paleo- ortamsal özelliklerini ortaya çıkartmakta kullanılmıştır. Laboratuvar çalışmaları, çalışma alanında dolomit ve K-feldispat grubu minerallerin ağırlıklı olarak kil dışı mineralleri oluşturduğunu göstermiştir.Bunun yanı sıra plajioklas, analsim, eriyonit (?) ve kuvars da az miktarda saptanmıştır. X-ışınlan difraksiyon çalışmaları dolomitlerin kimyasal olarak stokyometrik olmadığını ortaya koymuştur. Pazar formasyonunun kil fraksiyonu ise çoklukla dioktahedral smektitlerden oluşmaktadır. Fe-Al ce zengin olan smektitler detritik kökene sahiptirler. îllit, klorit ve kaolin minerallerine ise eser miktarlarda rastlanmıştır. Dolomit stokyokimyasına ve mineral parajenezine dayanarak, Pelitçik havzası depolanma koşullarının; mevsim değişikliklerinde kurumayan, sığ, sakin gölsel bir ortam; su kimyası için ise tatlı sudan, az tuzlu suya değişen ve az alkalen bir ortam olduğu bulunmuştur. Ayrıca, havzanın evrimine, hidrolojik olarak, açık bir sistemde başladığı ve evrimini kapalı bir sistemde sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LACUSTRINE MINERAL FACIES OF THE NEOGENE PELİTÇİK BASIN (GALATEAN VOLCANIC PROVINCE) Süzen, Mehmet Lütfi M. S. Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Asuman TÜRKMENO?LU June 1996, 106 pages The geology and mineralogy of the Neogene lacustrine facies (Pazar formation) of Pelitçik basin were investigated by means of remote sensing, field and laboratory studies. The data obtained from remote sensing, field, petrography, X-ray diffraction, scanning electron microscope and Fourier Transform infrared radiation studies were used to determine the paleoenvironmental parameters of this Neogene lacustrine basin. The laboratory studies indicate that dolomite and K-feldspar are the major non-clay minerals in the study area, where, plagioclase, analcime,erionite (?) and quartz are the minor constituents. Dolomites are found to be non-stoichiometric in chemistry by means of X-ray diffraction studies. The clay fraction of Pazar formation is dominantly composed of dioctahedral smectites. The smectites are rich in Al-Fe, which indicates a detrital origin. Illite has a minor contribution to the clay fraction, where, chlorite and kaolinite are found in trace amounts. Based on dolomite stoichiochemistry and mineral paragenesis found in Pelitçik basin, the depositional conditions of the lake is inferred as, perennial, shallow and quiet lacustrine environment with fresh to slightly saline and slightly alkaline water chemistry. In addition, the lake has started its evolution with a hydrologically open system model and completed its evolution with a hydrologically closed system.