Lise öğrencilerinin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerinin incelenmesi (Malatya il örneği)
Investigation of the physical activity and obesity levels of high school students (Malatya provincial example)
  1. Tez No: 567951
  2. Yazar: ÇİLEM NARİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Fiziksel Aktivite, MET, Lise Öğrencileri, Obesity, Physical Activity, MET, High School Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Malatya il merkezindeki liselerde eğitim gören öğrencilerin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini Malatya ili liselerinde 9-10-11 ve 12.sınıflarda öğrenim gören toplam 251 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”kullanıldı ve VKİ değerleri için boy ve kilo ölçümü yapıldı. İstatistiksel yöntemlerden Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak benimsenmiştir. Bulgular: Araştırmada, öğrencilerin hafif MET düzeyi ortalama puanlarının (x=1486,24), orta MET düzeyi ortalama puanlarının (x=1027,52), yüksek MET düzeyi ortalama puanlarının (x=2016,09) ve toplam MET düzeyi ortalama puanlarının (x=4529,86) olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyetlerine, sınıflarına, yaşlarına, VKİ' lerine, okullarına, anne mesleklerine, anne-baba eğitimlerine, ailelerin gelirlerine, bilgisayar kullanımlarına, akşam yemeği yeme durumuna, kantinde yemek yeme durumuna, aile de obez bireyin olması ve servis kullanma durumuna göre fiziksel aktivite ölçek puanları arasında anlamlı bir fark (p0,05) bulunmamıştır. Sonuç: Araştırmada, öğrencilerin fiziksel aktivite durumlarının orta düzeyin üzerinde oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca obezite ile fiziksel aktivite arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the physical activity and obesity levels of high school students in Malatya. Materials and Methods: This research is a descriptive study in the survey model. The sample of the study consisted of 251 students from 9-10-11 and 12 grades in the high schools of Malatya. In the study, V International Physical Activity Questionnaire "was used as data collection tools and height and weight were measured for BMI values. Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and ANOVA test were used for statistical methods. The level of significance was adopted as α=0.05. Results: In the study, mean scores of the mean MET level (x=1486,24), mean MET level mean scores (x=1027,52), high MET level mean scores (x=2016,09) and total MET level mean scores of the students (x=4529,86). Physical activity scale of students according to theirgender, class, age, BMI, schools, maternal professions, parents 'education, families' income, computer use, dinner-eating status, canteen eating status, family being obese person and service usage status A significant difference (p0,05) between the physical activity scale scores of the students according to their father's occupations, watching TV, using mobile phones, using tablet and eating lunch. Conclusion: In the study, it was determined that the physical activity of the students was above the medium level. In addition, it was concluded that there is a relationship between obesity and physical activity.