Effect of undrsined shear strength and plasticity in the development of passive resistance around and rigid, model socketed pile
Drenajsız kayma mukavemetinin ve plastisitenin bir model soket kazığın pasif dayanımına etkisi
- Tez No: 56798
- Danışmanlar: PROF. DR. M. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, Direkt Kesme Deneyi, Kil, Drenajsız Kayma Mukavemeti, Plastisite İndisi, Model Soket Kazık VI, Landslide, Direct Shear Test, Clay, Undrained Shear Strength.Plasticity Index, Model Socketed Pile IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz DRENAJSIZ KAYMA MUKAVEMETİNİN VE PLASTİSİTENİN BİR MODEL SOKET KAZI?IN PASİF DAYANIMINA ETKİSİ Mercan (Tekin), Maral Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ufuk Ergun Eylül 1996, 84 sayfa Direkt kesme kutusunda 5 mm çapında, 26 mm uzunluğunda küçük bir model soket kazık kullanılarak doygunluğa yakın yoğrulmuş kaolin kilinden ve Ankara kilinden oluşan zeminlerde drenajsız kayma mukavemetinin ve plastisitenin etkisini incelemek üzere pasif kazık deneyleri gerçekleştirilmiştir. Su muhtevaları ve yoğunluklar değiştirilerek değişik drenajsız mukavemetler elde edilmiştir. Drenajsız kayma mukavemetinin etkisi, plastisite indisi 20 olan 13,25,39,79,104 kPa lık drenajsız mukavemete ve plastisite indisi 36 olan 13,25 kPa lık drenajsız mukavemete sahip numunelere, plastisitenin etkisi ise, drenajsız mukavemeti 13kPaolan 20,36 plastisite indisli ve drenajsız mukavemeti 25 kPa olan 20,36 plastisite indisli numunelere yapılan direkt kesme deneyleri ile incelenmiştir. Standart kesme kutusundadeğişiklikler yapılarak 60 mm x 60 mm x 30 mm (yükseklik) ebadında numuneler hazırlanmıştır. Kesme kutusunun kesme deformasyonları sırasında kutunun alt yarısı deplasman göstermekte ve üst kısım sabit kalmaktadır. Deney serilerinde önce kazıksız drenajsız rezidüel deneyleri, daha sonra kesilmiş numuneler üzerinde heyelan stabilizasyonu ve soket kazık kullanılımına benzer şekilde kazıklı deneyler yapılmıştır. Numune üstten 5 mm kazık çapı için burgu ile delinmiş, üst dişli plaka ve buna enkastre kazık bu deliğe yerleştirilmiştir. Kazığın pasif kapasitesi incelenmiş ve kazığın kapasite artışının, düşük mukavemet değerlerinde sert zeminlere göre, düşük plastisite indisli zeminlerde ise yüksek olanlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Sert ve gevrek zeminlerde radyal çatlaklar gözlenmiş ve aynı davranış pressiyometre deneylerinde de rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF UNDRA1NED SHEAR STRENGTH AND PLASTICITY IN THE DEVELOPMENT OF PASSIVE RESISTANCE AROUND A RIGID, MODEL SOCKETED PILE Mercan (Tekin), Maral M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Ufuk Ergun September 1 996, 84 pages Modified direct shear tests were performed on a miniature socketed pile to determine the effect of undrained shear strength and plasticity in the development of passive resistance around a rigid, socketed pile. Highly saturated samples were prepared from kaolinite and Ankara clay at different water contents and undrained shear strengths. The effect of undrained shear strength was investigated with soil samples having undrained shear strength of 13,25,39,79,104 kPa with a plasticity index of 20 and soil samples having undrained shear strength of 13,25 kPa with a plasticity index of 36, while the effect of plasticity was investigated with soil samples having plasticity index of 20,36 with undrained shear strength of 13 kPa and soil samples with 111plasticity index of 20,36 with undrained shear strength of 25 kPa. The samples with dimensions of 60 mm x 60 mm x 30 mm (height) were prepared by making some changes in the direct shear box. During the test, the upper part of the direct shear box is stable and the lower part movable. An undrained residual test was performed without any pile first, followed by similar undrained residual test with a reinforcing rigid, socketed pile. The samples were prebored,then a pile with a diameter of 5 mm and a length of 26 mm and socketed to the modified upper perforated grid plate was inserted into this hole. Passive resistance of the socketed pile was investigated. It has been determined that increase in the resistance due to pile in soils with low undrained shear strength is higher than the one in the soils with high undrained shear strength and increase in the resistance due to pile in the soils with low plasticity index is higher than the one in the soils with high plasticity index. Radial cracks were observed in hard and brittle soils similar to the ones reported in pressuremeter tests.