State space representation of atmospheric fluidized bed lignite combustor dynamics
Atmosferik akışkan yataklı linyit yakıcı dinamiğinin durum uzayı biçeminde benzeklenmesi
- Tez No: 56799
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: akışkanlaştırılmış durumda yanma, yanma ve yakma sistemleri, buhar kazanları, durum uzayı gösterimi, süreç simulasyonu. IV, fluidized combustion, combustion, boilers, process simulation, state-space representation. iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
oz ATMOSFERİK AKIŞKAN YATAKLI LÎNYÎT YAKICI DİNAMİ?İNİN DURUM UZAYI BİÇEMİNDE BENZEKLENMESİ UMAY, Mehmet Kadri Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin TULUNAY Eylül 1996, 271 sayfa Atmosferik akışkan yataklı linyit yakıcıları için durum uzayı biçeminde, doğrusal olmayan, birincil ilkelerden türetilmiş, matematiksel benzek geliştirilmiştir. Matematiksel benzek denetim mühendisliği güdümlüdür ve tüm giriş, çıkış ve durum değişkenleri doğrudan ölçülebilen ve tipik bir kazan denetim dizgesinde kullanılan değişkenler olarak belirlenmiştir. Bu durumuyla, matematiksel benzek denetleç ayarında ve akıllı denetleçlerin tasarımında kullanılabilir. Matematiksel benzek, süreç değiştirgeçleri olarak tanımlanan, tüm ara değiştirgeçleri, akışkanlaştırma mekaniği ve ısı aktarımı için geliştirilmiş olan yarı amprik ve amprik bağıntıları kullanarak, temel tasarım verilerinden elde edecek biçimde tasarımlanmıştır. Benzek denklemleri, kütle, enerji ve momentumun korunumu, ve stokiometrik bağıntılar kullanılarak türetilmiştir. Süreçte yer alan tüm gereçlerin, genelde çizelge biçiminde verilen termodinamik, fiziksel ve kimyasal özelliklerine süreç değişkenlerinin çözümsel işlevleri olarak yaklaşıklık yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATE SPACE REPRESENTATION OF ATMOSPHERIC FLUIDIZED BED LIGNITE COMBÜSTOR DYNAMICS UMAY, Mehmet Kadri M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin TULUNAY September 1996, 271 pages A first principles, mathematical model in the non-linear state space form is developed for atmospheric fluidized bed lignite combustors. The model is control engineering oriented and all inputs, outputs and state variables are directly measureable and are monitored or controlled on a typical boiler control system. With the present form, the model can simulate the combustor dynamics providing data for controller tuning and design of intelligent control systems. The mathematical model includes the calculation of all interim paramaters, termed as process parameters, from basic design data using semi emprical and emprical correlations on fluidized bed behaviour and heat transfer. The model equations are generated from conservation of mass, energy and momentum and equations of stochiometry. Thermodynamic, physical and chemical properties of materials involved in the process, usually given as in the form of look up tables, are approximated as analytic functions of process variables.