X Windows based lexical database tool
X Windows tabanlı sözcüksel veri tabanı
  1. Tez No: 56800
  2. Yazar: TOLGA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. CEM BOZŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, Sözlük Düzenlemesi, Sözcük Yapısı, Grafik Kullanıcı Ara Birimi iv, Lexicon, Lexical Organization, Feature Structure, Graphical User In terface iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZX Windows Tabanlı Sözcüksel Veri Tabanı Yıldırım, Tolga Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Cem Bozşahin Şubat 1996, 71 sayfa Bu araştırmanın amacı bir sözcük veri tabanı oluşturmak ve X- Windows ortamında bu veri tabanına bir kullanıcı ara birimi yaratmaktır. Bu birim sadece Türkçeye özel değildir. Sözcük yapıları sözlüğe dinamik olarak eklenebilmektedir. Aynı tipte iki sözcük birbirinden farklı birçok yapıya sahip olabilirler, ve eğer kullanıcı isterse, sözlüğün çıktısı onun gereksinimlerine göre düzenlenebilmektedir. Birim atomsal, yapısal, kümesel, liste ve endekslenmiş kelime yapılarının tanımlanmasına izin vermektedir. Bunlar tek başlarına veya kelime tanımlamalarını birleştiren bir gramer analizi yapan bir programın parçası olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT X Windows Based Lexical Database Tool Yıldırım, Tolga M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Cem Bozşahin January 1996, 71 pages The aim of this research is to design a lexical database and implement a front-end to it in an X- Windows based environment. This tool is not specific to Turkish. Lexical features can be added dynamically to the dictionary. A word in the same type may have several different lexical features, and if desirable, output of the dictionary may be filtered according to user's representation requirements. It allows the description of atomic, structured, set-valued, list valued and indexed feature structures. These can be used stand-alone, or as part of a syntactic analyzer that uses feature unification for information passing.