Çalışma yaşam kalitesinin çalışanlar üzerine etkisi: Bir alan çalışması
The effects of worklife quality on employees: A field study
  1. Tez No: 568030
  2. Yazar: EMİNE ÖZLEM BALKANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZ, DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma yaşam kalitesi, örgütsel bağlılık, işten ayrılma niyeti, yaratıcılık, performans, bilgi paylaşımı, Worklife quality, organizational commitment, turnover intention, creativity, performance, knowledge share
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışma yaşam kalitesi, işletmeler ya da kurumlar için nitelikli işgücüne sahip olmak ve mevcut çalışanları sürekli kurumları bünyesinde tutabilmeleri için çok önemlidir. Başarılı kurumların temelinde yatan en önemli güç çalışanlardır. Kurumların etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri; çalışanların sağlıklı ve yüksek performansta faaliyet gösterecekleri bir ortamın sağlanmasına bağlıdır. Bu ortam sağlanırsa çalışan için iş hayatı, bir yaşam alanına dönüşecektir. Böylece hem çalışanların etkinliği artacak hem de kurumların verimliliği ve karlığı artacaktır. Buradan yola çıkarak bu yüksek lisans tezi çalışma yaşam kalitesini ele alan bir çalışma olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, çalışma yaşam kalitesinin çalışanlar üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışanlar üzerindeki etki de, çalışanların örgütsel bağlılığı, işten ayrılma niyeti, yaratıcılığı, performansı ve bilgi paylaşımı faktörleriyle ifade edilmektedir. Bu amaçla öncelikle konuya ilişkin yerli ve yabancı literatür incelenerek kavramsal çerçeve ve hipotezler oluşturulmuştur. Daha sonra çalışma alan çalışmasıyla desteklenmiştir. Araştırmanın hipotezleri SPSS istatistik programından elde edilen sonuçlar ile analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan analizler sonucunda, çalışanların çalışma yaşam kalitesinin, çalışanların örgütsel bağlılığı, yaratıcılığı, performansı ve bilgi paylaşımı üzerinde pozitif; işten ayrılma niyeti üzerinde ise negatif anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulguların ilgili literatüre ve bundan sonra yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Worklife quality is significant for companies and enterprises in order to have qualified workforce and be able to retain their present employees. The most critical power underlies successful businesses is their employees. Operating business efficiently depends on providing an environment for employees which they can show high and well performance. If this environment is created, a workplace will become a living place. In this way, both the efficiency of employees and the productivity and profitability of businesses will be increased. From this point of view, this postgraduate thesis is the study that discusses the quality of worklife. The main purpose of this study is to reveal the effects of the quality of worklife on employees. The effects are stated as organizational commitment, turnover intention, creativity, performance, and knowledge share of employees. To that end, initially, conceptual frame and hypotheses have been formed through examining domestic and foreign literature regarding the issue. Next, the study has been supported by a field work. The hypotheses of the research have been analyzed by the results received from SPSS statistical programme. As a result of the analyses done in the study, It has been determined that while the worklife quality of employees has positive impact on their organizational commitment, creativity performance and knowledge share, it has a considerable negative effect on their turnover intention. It is expected that the acquired findings will contribute to the respective literature and later studies.