Ice thickness measurement and instrumentation for no-frost refrigeration
Karlanmasız soğutma dizgelerinde buz kalınlığının ölçümü ve donanımı
  1. Tez No: 56807
  2. Yazar: TOLUNAY ORKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buz Kalınlığı Ölçümü, Karlanmasız Soğutma, Yumuşak Duyarga, Duyarga Birleştirme Dizgeleri iv, Ice Thickness Measurement, No-frost Refrigeration, Soft Sensor, Sensory Fusion Systems 111
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz KARLANMASIZ SO?UTMA DİZGELERİNDE BUZ KALINLI?ININ ÖLÇÜMÜ VE DONANIMI Orkun, Tolunay Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Eylül 1996, 54 sayfa. Bu tezde soğutma birimlerinin buharlaştırıcısı üzerinde oluşan buzun kalınlığını ölçmek için, ucuz bir buz kalınlığı ölçüm dizgesi tasarımlandı ve bunun için gerekli donanım gerçekleştirildi. Temelde yumuşak duyarga olan bu dizge, yalın bir ışıksal duyarga, sıcaklık duyargası ve microişlemci tabanlı ölçüm dizgesi içermektedir. Bu dizge, duyarga birleştirilmesine de bir örnektir. Ayrıca, ölçüm ve veri toplama sürecinin denetimi için gerekli yazılımlar hazırlanmıştır. Ölçüm dizgesinin başarımını saptamak için örnek veri toplandı. Veri toplama sürecinde, gerçek yaşamda karşılaşılan durumları gözlemleyebilmek amacıyla yaşanılan bir evdeki buzdolabı kullanıldı. Bu dizgenin profesyonel olmamasına karşın, buz kalınlığını onaylanabilir bir doğrulukta ölçebildiği saptanmıştır. Bu dizge hem alışılmış türden, hem de us içeren uygulamalarda kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ICE THICKNESS MEASUREMENT AND INSTRUMENTATION FOR NO-FROST REFRIGERATION Orkun, Tolunay M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay September 1996, 54 pages. In this thesis, a low cost ice thickness measurement system was devised for the measurement of the ice build-up on the evaporator of the refrigeration units and the necessary instrumentation was realised. Basically, this system is a soft sensor and contains a simple optical sensor and a microprocessor based measurement system. It is also an example for sensory fusion systems. In addition, necessary software was prepared to control the measurement and data collection processes. In order to determine the performance of the measurement system, sample data was collected. During the data collection process, a home-use refrigerator was used to observe the real life situations. Although, the system is not professional, it has been observed that it was able to measure the ice thickness with endorsable accuracy. This system can be used both in conventional applications and in applications with intelligence.