Optical properties of gase single crystal and experimental study
GaSe kristalinin optik özellikleri. Deneysel çalışma
- Tez No: 56808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT G. AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük sıcaklık cryostatı, optik özellikler, eksiton, geçirgenlik katsayısı, fotolümenesans, soğurma katsayısı, GaSe VI, Low-temperature cryostat, optical properties, exciton, transmission coefficient, photoluminescence, absorption coefficient, GaSe IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz GaSe KRİSTALİNİN OPTİK ÖZELLİKLERİ. DENEYSEL ÇALIŞMA Özcan, Tevfik Kemal Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent G. Akınoğlu Mayıs 1996, 68 sayfa Bu çalışmada, lazer ışık kaynağı kullanılarak katı maddelerin düşük sıcaklık optik özelliklerini ve fotolümenesans spektrumunu ölçmek için bir sistem kurulmuştur. GaSe için yapılan ölçümlerde sıvı azot sıcaklığı seviyesine kadar inilmiştir. GaSe'nin band aralığı etrafında geçirgenlik katsayısı ölçümleri oldukça geniş bir dalga boyu aralığında yapılmıştır. Yapılan ölçümler sonucu GaSe için ilk iki eksiton pozisyonu saptanmış ve literatüre uygunluğu görülmüştür. Ayrıca birinci eksiton pozisyonunun ve band aralığının sıcaklığa göre değişimleri incelenmiştir. Soğurma katsayısı spektrumlarını elde edebilmek için geçirgenlik ölçümleri kalınlıkları farklı iki ayrı örnek için tekrarlanmıştır. 80K sıcaklığında GaSe'nin fotolümenesans spektrumu ölçülmüş, yarıiletkenin eksiton seviyeleri, yasak bölgesinin yapısı ve yapısal bozuklukları ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Bu ölçümler sayesinde GaSe'nin ikinci eksiton pozisyonunun sıvı azot sıcaklığında dahigözlenebildiği saptanmıştır. Adı geçen sistem ODTÜ Fizik Bölümü'nde bu çalışma sırasında kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTICAL PROPERTIES OF GaSe SINGLE CRYSTAL. AN EXPERIMENTAL STUDY Özcan, Tevfik Kemal M. Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent G. Akınoğlu June 1996, 68 pages In this work, an experimental set-up is constructed in order to measure the low temperature optical properties and the photoluminescence spectra of materials using laser light source. The measurements are carried out for GaSe in a range down to liquid nitrogen temperature. Transmission coefficient measurements were carried out in the vicinity of GaSe band-gap for a rather wide region of wavelength. As a result of these measurements first two excitonic levels for GaSe were determined in accordance with the literature. Moreover, the temperature dependence of the first excitonic level, as well as the band-gap of GaSe were investigated. In order to obtain the absorption coefficient spectra, the transmission measurements were repeated for two samples with different thicknesses. The photoluminescence spectrum of GaSe has been measured at 80K and also the information related to the excitonic levels, the structure of the forbidden-gap and the structural defects of GaSe were obtained. As a conclusion of these measurements the second excitonic level of GaSe was observed to exists even in liquid nitrogen temperature. The measurement Ulsystem under consideration have been constructed at METU Physics Department during this work.