Assesment of the seismic effect on retaining walls supporting dry cohesionless backfill by finite element method
Kuru kohezyonsuz dolgu önündeki istinat duvarlarına sismik etkinin sonlu elemanlar metoduyla tahmin edilmesi
  1. Tez No: 56806
  2. Yazar: TÜLİN SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstinat Duvarı, Deprem, Sonlu Elemanlar Metodu, Yanal Toprak Basıncı, Retaining Wall, Earthquake, Finite Element Method, Lateral Earth Pressure IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz KURU KOHEZYONSUZ DOLGU ÖNÜNDEKİ İSTİNAT DUVARLARINA SİSMİK ETKİNİN SONLU ELEMANLAR METODUYLA TAHMİN EDİLMESİ Solak, Tülin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr.M. Yener ÖZKAN Eylül 1996, 76 sayfa Bu çalışmada istinat duvarları yapay yer hareketleri altında analiz edilmektedir. Duvarın analizinde sonlu elemanlar metodu kullanılmıştır. Gerekli noktalar için ivme zaman değişimi bilgisayar programı FLUSH yardımı ile bulunmuştur. Daha sonra deneme kayma kamaları oluşturulmuştur ve bu deneme kayma kamalarına etkiyen ortalama ivmeler göz önüne alınarak, yer hareketi esnasında istinat duvarına etkiyen maksimum toplam yanal yük farklı taban hareketleri, değişik dolgu zemini ve duvar özelliklerine göre hesaplanmıştır. Analizlerin sonuçlan Mononobe Okabe Metodunun sonuçlan ile karşılaştırılmıştır.Bulgular literatürde mevcut analitik ve deneysel çalışmalarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESMENT OF THE SEISMIC EFFECT ON RETABSflNG WALLS SUPPORTING DRY COHESIONLESS BACKFILL BY FINITE ELEMENT METHOD Solak, Tülin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. M. Yener Özkan September 1996, 76 pages in this study behaviour of retaining walls is investigated under artificially generated ground motions. The finite element method is employed for the analysis of the wall. Acceleration time histories at the selected nodes in the finite element mesh are determined by the computer program FLUSH. Then trial failure wedges are formed and average accelerations are evaluated for these wedges. Considering the forces on the trial failure wedges, the maximum total lateral thrust exerted on the retaining wall during the ground motion is determined for different backfill properties, characteristics of wall. Effect of the maximum base acceleration on the total lateral thrust is also investigated. The results of the analyses are compared with iiiresults of Mononobe Okabe Method. It is concluded that, the lateral thrust as found by this approach is in close agreement with the previous analytical and experimental research.