Antrenörlerin sosyal iyi oluş düzeylerinin psikolojik kırılganlığa olan etkisi
The effect of social well-being of coaches to the psychological vulnerability
  1. Tez No: 568081
  2. Yazar: KADİR SEFA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Sosyal iyi oluş ve Psikolojik Kırılganlık, Coach, Social well-being and Psychological Fragility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, aktif olarak antrenörlük görevini yapan bireylerin sosyal iyi oluş düzeylerinin psikolojik kırılganlığa olan etkisinin bazı değişkenlere göre yordayıcılığı incelemeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma ölçeği, Konya ve Karaman ilinde antrenörlerle yüz yüze görüşülerek gönüllülük esasına göre uygulanmıştır. Araştırma grubunu Konya ili (350), Karaman ili (100) kişiden, 162 (%36) kadın, 288 (%64) erkek, (yaş Ortalama±Standart Sapma 30,69±8,86) olmak üzere toplamda 450 antrenör oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında antrenörün genel tanımı yapılarak bazı özelliklerine yer verilmiştir. Daha sonra iyi olma kavramı, sosyal iyi oluş, psikolojik kırılganlık ve sporla olan ilişkilerine yer verilmiştir. Veri toplama araçları olarak, Sinclair & Wallston(1999) tarafından geliştirilen ve Akın & Eker(2011) tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlik güvenirlik çalışması yapılan Psikolojik Kırılganlık Ölçeği ile, Keyes(1998) tarafından geliştirilen ve Akın, Demirci, Çitemel, Sarıçam & Ocakçı(2013) tarafından Türkçeye uyarlanıp, geçerlik güvenirlik çalışması yapılan Sosyal İyi Oluş Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Anket çalışmasıyla elde edilen bulgular SPSS 25.0 for Windows paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak antrenörler üzerine yapılan bu çalışmada antrenörlerin sosyal iyi oluş düzeylerinin psikolojik kırılganlığa olan etkisi test edilip çıkarımlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study is a descriptive study which aims to investigate the coaches' effect of social well-being levels to the psychological vulnerability of individuals actively working as coaches. The research scale was applied on a voluntary basis by interviewing the coaches' face to face in Konya and Karaman province. The research group was consisted of 162 (36%) female, 288 (64%) male, (mean standard deviation) 30,69 8,86), including a total of 450 coaches. In the first stage of the study, general characteristics of the trainer were made and some features were given. Afterwards, the concept of well-being, social well-being, psychological fragility and its relationship with sports are discussed. As data collection tools, Sinclair & Wallston (1999) and developed by Akın & Eker (2011) adapted to Turkish by the validity and reliability study was conducted with the psychological fragility scale, Keyes (1998) and developed by Akın, Demirci, Çitemel, Sarıçam & Ocakçı (2013). Information Form was used. The findings of the survey were analyzed using SPSS 25.0 for Windows package program. As a result, in this study on coaches, the effect of social well-being levels on psychological fragility was tested and inferences were revealed.