İslam Hukukunda akidlerde ayıp ve vasıf muhayyerlikleri
Defect options (khiyar al-ayb) and quality options (Khiyar al-wasf) in Islamic Contract Law
- Tez No: 568082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HUZEYFE ÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Akid, Muhayyerlik, Ayıp, Vasıf, Contracts, Options, Defects, Lack of quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İslam Hukukunda akitler konusu oldukça geniş yer tutmaktadır. Akitlerin tamamlanması aşamasında ise muhayyerlikler söz konusu olabilmektedir. Çalışmamızda öncelikle muhayyerliklere genel olarak değinilmiş olup, ardından da ayıp muhayyerliği ve vasıf muhayyerliği ayrıca incelenmiştir. Çalışmamızda bir giriş ve iki bölüm bulunmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın genel olarak konusuna, konumuna, önemine ve amacına değinilmiş olup son olarak da kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde genel olarak muhayyerlik kavramına değinilmiş ve kaynaklarda en sık rastlanan muhayyerlikler kısaca incelenmiştir. İkinci bölümde ayıp muhayyerliği ve vasıf muhayyerliğinin tanımları, ilgili oldukları kavramlar, delilleri, şartları, örnekleri, sonuçları, vârislere intikâli, ayıp ve vasıf muhayyerliğine verilebilecek güncel bazı örnekler gibi konulara yer verilmiş ve iki muhayyerliğin mukayesesi yapılmıştır. Çalışmamız ulaştığımız neticelerden oluşan bir sonuç bölümüyle nihayete ermektedir.
Özet (Çeviri)
In Islamic Law, contracts subject are keeping a wide place. In the process of completing contracts, there are can options (khiyârât). I studied options in general and then particularly studied defect options (khiyar al-ayb) and quality options (khiyar al-wasf). This study consists of an introduction and two chapters. In the introduction, I touch on the subject of the research, its situation, its importance, and its aim. I also mentioned the sources for this study. In the first chapter, I studied the concept of options (khiyârât) and the most common types of options in legal sources in general. In the second chapter, I studied definitions of defect options and quality options, other related concepts, evidences, terms and conditions, examples, its effects on contracts, the inheritance of options and some current examples and similar contemporary subjects related to these two option types. A comparison between these two options was done. This study concluded with an epilogue that contains the results of this research.