Modified stationary iterative for linear systems of equations
Lineer denklem sistemleri için yenilemeli durağan modifiye yöntemler
  1. Tez No: 56812
  2. Yazar: AHMET YAŞAR ÖZBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARASÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer denklem sistemleri, yinelemeli durağan yöntemler, Z-matris, spektral yarıçap, indirgenemezlik, güçlü bağlantılılık, System of linear equations, stationary iterative method, Z-matrix, spec tral radius, irreducibility, strongly connectedness. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Öz LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ İÇİN YİNELEMELİ DURA?AN MODİFİYE YÖNTEMLER Ahmet Yaşar Özban Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent Karasözen 1996, 72 sayfa Lineer denklem sistemlerinin çözümü için geliştirilen yeni, yinelemeli, durağan, genişletilmiş modifiye yöntemler tanıtılmış ve bu yöntemlerin diğerleriyle ilişkisi incelenmiştir. Graf teorisi ve yineleme matrislerinin spektral yarıçaplarına ait bilgiler kullanılarak yeni geliştirilen yöntemlerin yakınsaklığı incelenmiş ve literatürde mevcut bazı klasik ve modifiye yöntemlerle kıyaslaması yapılmıştır. Klasik ve modifiye yöntemlerin değişik lineer sistemlere uygulanmasına ilişkin sonuçlar verilmiş ve yeni modifiye yöntemlerin etkinliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFIED STATIONARY ITERATIVE METHODS FOR SYSTEMS OF LINEAR EQUATIONS Ahmet Yaşar Özban Ph. D., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent Karasözen 1996, 72 pages Some new extended modifications of stationary iterative methods for the solution of systems of linear equations have been introduced and their relations with other meth ods have been investigated. The convergence properties of the proposed methods have been analyzed and compared with some classical and modified methods existing in the literature by using graph theoretical properties and spectral radii of the iteration matrices. Some numerical results on the application of the classical and modified methods to various linear systems have been presented and the effectiveness of the modified methods have been discussed.