How to envelope music: A study on the design of concent halls of the state symphony archestras in Turkey
Müziği mekanlaştırmak
- Tez No: 56813
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konser Salonu, Konser Salonu Tasannu, Türkiye'deki Konser Salonları, Oda Akustiği, Müzik, Senfonik Müzik, Oditoryum, Fuaye. vı, Concert Hall, Concert Hall Design, Turkish Concert Halls, Room Acoustics, Music, Symphonic Music, Auditorium, Foyer. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz MÜZİ?İ MEKANLAŞTIRMAK Özgün, Ahmet Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Tuğyan Aytaç-Dural Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan Ocak 1996, 147 sayfa Müzik, tarih boyunca insanın kendini ifade etme araçlarından biri olmuştur. Müziğe olan ilginin farklı yansımaları sonucu; kimi zaman belirli bir kültür temsil edilirken, kimi zaman da evrensel boyutlar yakalanmıştır. Bu çalışma tüm dünyada belirgin bir birikim ve saygınlık uyandırmış olan ve bunu sürdüren“Senfonik Müzik”temel alınarak, bu tür müzik için tasarlanmış konser salonları üzerine bir araştırmadır. Müzik için uygun mekanların tasarımından mimarlar sorumludur. Ancak konser salonu tasannu söz konusu olduğunda çok yönlü ve çok boyutlu ilişkilerin varlığı kaçınılmazdır. Akustik, kendi belirgin kurallarıyla, mimarlık kadar bu tür bir araştırmanın sınırlarını çizmede, etkili olmuştur. Sonuç olarak, genel geçer kavramlar ana kurguyu oluştururken, tartışma genelden özel örneklere taşan bir zemine oturtulmuştur.Bu bağlamda, senfonik müzik ve Türkiye'de senfonik müzik için tasarlanmış konser salonları araştırmada referans olarak alınmıştır. Örnekler ışığında, bu yapıların eksiklikleri ve katkıları incelenerek, önemli bir yapı tipi olan konser salonlarının Türkiye'deki konumu hakkında dağınık olan bilgileri derlenmiştir. Konser salonu tasarımı sürecinde önemli olan disiplinler arası çalışma ortamının oluşması gerekliliği vurgulanmış ve konser salonu tasarımının gelişmesi için gerekli standartlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW TO ENVELOPE MUSIC Özgün, Ahmet M. Arch. Department of Architecture Supervisor: Inst. Tuğyan Aytaç-Dural Co- Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Çalışkan January 1996, 147 pages Music has always been one of the major ways of expression for mankind throughout history. The interest in music has reflected itself through different forms, either as the representative of a specific culture, or as a universally accepted one. This study aims to deal with 'symphonic music' which is performed world wide. Architects are responsible for producing the appropriate spaces for music. Yet, the design of a concert hall requires to expound its general attributes, hence a general survey, taking different dimensions into consideration is inevitable. Acoustics; which needs specific expertise on the one hand, and architecture with its own constraints, on the other, determine the outline of the study. Consequently, standard concepts mand types are used for designation, and the argument proceed from the general to specific cases. In this respect, the specific situation of symphonic music and concert halls in Turkey constitute the reference point of the research. Through these buildings; both the positive and negative aspects of the existing concert halls were observed and the dispersed information on this significant building type in Turkey is compiled. The importance of concert hall design which requires a multi- disciplinary study is emphasized and standards for progress in concert hall design are provided.