Steady state and transient simulation of industrial gas turbines
Endüstriyel gaz türbinlerinin sürekli ve geçici rejim simulasyonu
- Tez No: 56814
- Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz Türbini, Tasarım Noktası Dışı Operasyonu, Sürekli Rejim Analizi, Geçici Rejim Analizi, Simulasyon Programı, Gaz Türbini Performansı, Gas Turbine, Off-Design Operation, Steady State Analysis, Transient Analysis, Simulation Program, Gas Turbine Performance IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Öz ENDÜSTRİYEL GAZ TÜRBİNLERİNİN SÜREKLİ VE GEÇİCİ REJİM SİMULASYONU Özalp, Alper A. Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Eylül 1996, 177 Sayfa Bu tezin amacı gaz türbinlerinde tasarım dışı ve geçici operasyonların simulasyonunu yapmaktır. Bu simulasyonu yapan bilgisayar programına“GT- POWER”adı verilmiştir. Program Visual Basic 3.0 Professional kullanılarak geliştirilmiştir. Program tek ve çift şaftlı gaz türbinlerinde tasarım noktası, tasarım noktası dışı ve geçici rejim operasyon analizi yapmakta ve kullanıcıya gerçek endüstriyel gaz türbinleri üzerinde ufak değişiklikler yaparak inceleme fırsatı da vermektedir. Analizler yazılı ve grafiksel çıktılarla desteklenmektedir. Program tasarım noktası bilgilerini, kompresör ve türbinin bütün verilerini ihtiva etmektedir. Tasarım noktası dışı ve geçici rejim operasyon hesaplarının başlama noktası hep bu veri ve bilgilerdir. Böyle özel bir programın kullanıcısı,herhangi bir gaz türbinin, hem tasarım noktası dışı performansını hem de geçici rejim performansıyla ilgili bilgileri edinebilir. Üreticiler tasarım noktası dışı operasyon ve geçici rejim performans bilgilerini müşteriye vermedikleri için bu bilgileri elde etmenin iki yolu vardır: elde olan gaz türbinini test etmek veya bilgisayarla analiz yöntemi. Bu çalışmada, gaz türbini olmadan performans bilgilerini elde etmek için, bir bilgisayar programı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEADY STATE AND TRANSIENT SIMULATION OF INDUSTRIAL GAS TURBINES Özalp, Alper A. M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp September 1996, 177 Pages The aim of this thesis is to make gas turbine simulation on off-design and transient operations.“GT-POWER”is given as a name to the computer program that makes the simulation. The program is created by using Visual Basic 3.0 Professional. The program makes design point, off-design and transient analysis on single and twin shaft arrangements, and provides the user to make investigations on real time industrial gas turbines, by enabling to make small changes, like addition of an heat exchanger. The analysis are supported by text and graphical outputs. The program contains design point data, and the complete maps of the compressor and the turbine. The starting point of transient and off-design calculations is the previously input data, which is contained by the program. By running such a special program one would be able to obtain knowledge not only 111about the off-design performance but also about the transient performance of any gas turbine. Since the manufacturer does not supply the off-design and transient performance data to the purchaser, there are two possible ways to obtain those data: test of the available gas turbine or computerized analysis. In this study, to obtain the performance data without having the gas turbine, a computer program is developed.