Behaviour of the lover Seyhan River Under different pollution control strategies
Aşağı Seyhan Nehrinin değişik kirlilik kontrol stratejileri altındaki davranışının incelenmesi
- Tez No: 56815
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK SOĞUPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, Su kalite parametresi, Su kalite sınıfı, Su kalitesi modellemesi, Simülasyon, Kalibrasyon, Verifikasyon, Günlük (Dinamik) simülasyon, Monte Karlo Analizi, Belirsizlik analizi.Kısaltmalar: DSİ (Devlet Su İşleri), ASKİ (Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi), DMİ (Devlet Meteoroloji İşleri), JAICA (Japan International Cooperation Agency), KfW (Kreditanstalt für Wideraufbau), HES (Hidroelektrik Santral), DO (Çözünmüş Oksijen), BOD5 (5 Günlük Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı), BODU (Nihai Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı), NH3-N (Amonyak Azotu), N02-N (Nitrit Azotu), N03-N (Nitrat Azotu), Org.N (Organik Azot), Org.P (Organik Fosfor), Dis.P (Çözünmüş Fosfor), Water Quality, Water quality parameter, Water quality class, Water quality modelling, simulation, Calibration, Verification, Diurnal (dynamic) simulation, Monte Carlo analysis, Uncertainty analysis. ivAbbreviations: DSİ (Devlet Su İşleri), ASKİ (Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi), DMİ (Devlet Meteoroloji İşleri), JAICA (Japan International Cooperation Agency), KfW (Kreditanstalt für Wideraufbau), HES (Hydroelectric Power Plant), DO (Dissolved Oxygen), BOD5 (5 Days Biochemical oxygen Demand), BODU (Ultimate Biochemical Oxygen Demand), NH3-N (Ammonia Nitrogen), N02-N (Nitrite Nitrogen), N03-N (Nitrate Nitrogen), Org.N (Organic Nitrogen), Org.P (Organic Phosphorus), Dis.P (Dissolved Phosphorus)
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
öz AŞA?I SEYHAN NEHRİNİN DE?İŞİK KİRLİLİK KONTROL STRATEJİLERİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Onur, Aylin Kübra Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selçuk Soyupak Ocak 1996, 207 sayfa Bu çalışma endüstriyel ve evsel kirletici yüklere değişik arıtım yüzdeleri uygulanması durumunda Aşağı Seyhan nehrinin kirlilik yükünün tahmin edilmesi amacına yöneliktir. Akarsu sisteminde beklenen su kalitesinin tahmini için tek boyutlu denge hali su kalite modeli QUAL2EU uyarlanmış ve kullanılmıştır. 1991 yılı su kalite verileri model kalibrasyonunda kullanılmış; model verifikasyonu ise 1992 ve 1993 yılları için yapılmıştır. Yılın 4 belirgin periyodu için çözünmüş oksijen, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, azot ve fosfor konsantrasyon profilleri elde edilmiştir. Elde edilen konsantrasyon profillerinin sonuçlarına göre, mevcut durumda Aşağı Seyhan nehri kirli bir nehirdir ve gelecekte de bir kirlilik tehdidi altında olacaktır. İncelenen 4 dönemden, debinin az, sıcaklığın ise fazla olduğu kurak dönemin en kritik dönem olduğu görülmüştür. Bu dönem için yapılan günlük simülasyonlar, denge halinde çözümün sistemin genel davranışını yansıttığını göstermiştir.Ancak, günlük çözünmüş oksijen profilleri denge hali çözünmüş oksijen profillerinden 1 mg/l kadar sapmaktadır. Başlangıç noktası ve noktasal kaynak debi ve konsantrasyon yüklerinden kaynaklanması muhtemel çözünmüş oksijen belirsizliklerinin tanımlanması için ise Monte Karlo simülasyonu kullanılmıştır. Analiz sonuçları, ana ve simüle edilmiş çözünmüş oksijen konsantrasyonlarının birbirine çok yakın olduğunu göstermektedir. Monte Karlo analiz sonuçlarına göre başlangıç noktası ve noktasal kaynak etkisi akış yönünde azalmaktadır. Yukarıda bahsedilen su kalite parametrelerinin gelecekteki konsantrasyonlarını tahmin edebilmek amacıyla yılın 4 dönemi için 10 senaryo oluşturulmuştur. Ele alınan her dönem için noktasal kaynakların değişik yüzdelerde arıtıldığı düşünülmüştür. Atık deşarj noktasının ise ya Seyhan I regülatörünün 7 km kadar altından direk olarak yada drenaj kanalı TDO vasıtasıyla nehrin 79. kilometresinden olması durumları incelenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinden, arıtımın özellikle ıslak dönemlerde bir gereklilik olmadığı görülmüştür, öte yandan, bütün noktasal kaynakların nehrin batısına taşınması ve drenaj kanalı TDO vasıtasıyla deşarj edilmesi, 2015 yılından sonra kurak dönemlerde de nehir boyunca iyi kalitede su elde edilmesi bakımından tercih edilebilir bir alternatif olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOUR OF THE LOWER SEYHAN RIVER UNDER DIFFERENT POLLUTION CONTROL STRATEGIES Onur, Aylin Kübra M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Selçuk Soyupak January 1996, 207 pages The present study is intented to estimate the pollution level of the Lower Seyhan River under different treatment percentages applied on industrial and domestic pollution loads. In order to estimate the expected water quality in the river system, a one dimensional steady state water quality model QUAL2EU was adopted and used. Water quality data of 1991 was used for model calibration and model was verified for 1992 and 1993. Dissolved oxygen, 5 day biochemical oxygen demand, nitrogen and phosphorus concentration profiles were obtained for four distinct hydrological periods of the year. According to the concentration profiles obtained, the Lower Seyhan River is a polluted river at present and under a treat of an additional future pollution. Of the four periods considered, the dry period with low flow rates and high temperatures was found to be the most critical one. Diurnal simulations carried out for dry period showed mthat steady state simulations represents the system behaviour in general. However, the diurnal DO profiles were showing a 1 mg/l deviations from the steady state profiles. Monte Carlo Simulations were also carried out to determine the DO uncertainties arising from headwater and pointload flow and quality during dry period. Base and simulated means were found to be very close to each other. According to the results of Monte Carlo simulations the effect of headwater and pointload flow and concentration was decreasing in the flow direction. 10 scenarios were considered to estimate the future concentration profiles of above mentioned water quality parameters at different periods of the year. For each period considered, different treatment percentages were assumed for point loads of the system. Discharge was considered either to the river directly from its 7th kilometer from the Seyhan I regulator or via to drainage channel TDO that enters the river at its 79th kilometer. Interpretation of the results showed that treatment is not a must especially during wet periods. Collection of all the point loads at the western side of the river and discharge via to the drainage channel TDO, on the other hand, seems to be the best solution to have good quality of water throughout the river during dry periods of the years beyond 2015.