Türkiye'de kentleşme ve çevre sorunları alanında hazırlanmış kayıtlı lisansüstü tezlerin bibliyometrik incelemesi
Bibliometric analysis of registered graduate theses in the field of urbanization and environmental problems in Turkey
  1. Tez No: 568147
  2. Yazar: AHMET KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Bibliography, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Çevre Sorunları, Bibliyometrik İnceleme, Lisansüstü Tez, Urbanization, the problem of environment, Bibliometric Investigation, Graduate Thesis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kentleşme ve çevre sorunları, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'nin de en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Bu sorunlar arasında hava, su ve toprak kirliliği, küresel ısınma, flora ve fauna'nın tahribi, ekolojik dengenin bozulması, katı atıklar, nüfus artışı, göçler ve dikey mimari yer almaktadır. Ekolojik dengenin ve doğal hayatın korunması, rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, kentsel ve endüstriyel atıkların geri dönüşümü, doğa dostu üretim biçimleri ve ürünleri, kentsel alanlarda yeşil çevrenin nitelik ve niceliğinin arttırılması, kentleşme ve çevre sorunlarına getirilecek güçlü çözümlerdir. Ayrıca bu konulara Türkiye'de analitik yaklaşımlarla çözüm önerileri getirecek özgün çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu kapsamda bilim politikalarının en önemli başvuru kaynaklarından birisi olan bibliyometrik çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmalarda belirli bir alanda belirli bir dönemde ve belirli bir bölgede kişiler ya da kurumlar tarafından üretilmiş yayınlar analiz edilmektedir. Ayrıca, yayınlar arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması, bu çalışmaların bir diğer amacıdır. Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezinde bulunan ve 1978-2018 yılları arasında (40 yıl) kentleşme ve çevre sorunları başlığı altında yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerini çeşitli parametreler doğrultusunda bibliyometrik analiz tekniği kullanılarak incelemek bu tez çalışmasının temel amacıdır. Bu doğrultuda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi web sayfasında tarama bölümüne kentleşme ve çevre sorunları anahtar sözcükleri yazılarak lisansüstü tezlerin ayrıntılı olarak analizi yapılmıştır. Çalışmada kullanılan bibliyometrik parametreler arasında; tezin türü, yöntemi, yazıldığı dili, sayfa sayısı, erişilebilirlik durumu, yazıldığı yılı, yayımlandığı üniversite, yayımlandığı enstitü, yayımlandığı anabilim dalı, danışman unvanı, danışmanı ve yapıldığı il yer almaktadır. Tez çalışmasında 2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de çevre sorunları başlığı altında 214 lisansüstü tez yazıldığı belirlenmiştir. Bu tezlerin 36 tanesi doktora tezi, 178 tanesi yüksek lisans tezidir. Kentleşme başlığı altında ise 276 lisansüstü tez yazılmıştır. Yazılan bu tezlerin 63 tanesi doktora tezi, 213 tanesi ise yüksek lisans tezidir. Sonuç olarak teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bilimsel bilgiler formal veya informal veri havuzlarında toplanmaktadır. Türkiye'de de Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi, bilime katkı sağlamak, bilimsel araştırma ve faaliyetleri desteklemek amacıyla lisansüstü tezlerin bulunduğu veri havuzunu elektronik ortamda erişime açmıştır. Son dönemlerde bu veri havuzu çok sayıda göstergenin dikkate alındığı bibliyometrik analize dayalı bilimsel çalışmalarda kullanılmaktadır. Bu bağlamda ileriki yıllarda çalışma konuları olan kentleşme ve çevre sorunları haricinde çevre, çevre politikası, yerel yönetimler gibi başlıklarda daha fazla sayıda parametre kullanılarak bibliyometrik çalışmalar gerçekleştirilebilir. Bilim Kodu: 114514
Özet (Çeviri)
Urbanization and environment problems, as everywhere else in the world, are also among Turkey's most important issues. Water, air and soil pollution, global warming, destruction of flora and fauna, corruption of ecological balance, solid wastes, population growth, migrations, vertical architecture have taken part among these problems. The strong solutions which will bring to urbanization and environment problems are the protection of ecological balance and natural life, usage of renewable energy sources like wind and sun, recycle of urban and industrial waste, formats and products of nature friendly production and increasing of the quality and quantity of green environment in urban area. Furthermore, it is necessary to original studies which will bring solution suggestions with analytical approaches to these topics in Turkey. In this context, bibliometric studies which are one of the most important reference sources of science policies stand out. In these studies, publications which were made by people or institutions in a specific region, in a specific period and in a specific field are analysed numerically. In addition, revealing the relationship among publications is another purpose of these studies. The main aim of this thesis is investigated the master and doctorate thesis according to the various parameters by using bibliometric analysis techniques which was done under the title of urbanization and environmental problems between the years of 1978-2018 (40 years) which existed in Higher Education Board Thesis Center. In this direction graduate thesis have been analysed in detail by writing the key words of urbanization and environmental problems to the scan section in webpage of Higher Education Board Presidency Thesis Center. Among the bibliometric parameters which is used in this study: type of thesis, method, language that it is written, number of page, the status of accessibility, year that it is written, university, department and institute that is published, consultant's name and title of consultant, city that it is made has taken part in. In thesis study, it was determined that 214 graduate thesis has been written under the title of environment problems at the end of 2018. 36 of these theses are doctoral thesis and 178 of them are master thesis. Under the title of urbanisation 276 graduate theses was written. 63 of these theses are doctorate and 213 of these theses are master's thesis. Consequently, with widespread of internet and development of technology, scientific information has gathered in formal and informal data pool. National Higher Education Board Thesis Center in Turkey has made accessible the data pool where there are postgraduate theses in electronic environment to contribute to science and to support scientific research and activities. Recently, this data pool is used in scientific works which is based on bibliometric analysis that many indicators take into account. In this context, bibliometric studies can be carried out by using more parameters, under the titles, like environment, environmental policy and local administrations, except urbanization and environmental problems in the following years. Science Code: 114514