Glial tümörü bulunan olgularda izositrat dehidrogenaz mutasyonu ve manyetik rezonans görüntüleme bulgularının karşılaştırılması
Comparison the İDH mutation and mri findings in patients with glial tumors
- Tez No: 568183
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Pathology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ADC, IDH, glioblastom, mutasyon, ADC, IDH, glioblastoma, MRI, mutation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Amaç ve Kapsam:Bu çalışmada Glial tümörü bulunan olgularda IDH mutasyonu ve MRG bulgularının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif dosya taraması şeklinde yapılan bu araştırma 01/2012-12/2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda Beyin MRG tetkiki yapılmış, operasyon sonucu patolojik olarak glial tümör tanısı almış olgularda retrospektif olarak IDH mutasyon durumları ve MRG görüntüleme bulguları karşılaştırılmıştır. Ayrıca hastaların IDH1 sonucu, hastalık evresi, tanı yılı ve lezyon bölgesi gibi özellikleri de hasta dosyasından taranarak sisteme kaydedilmiştir. Bulgular: Glial tümörlerde IDH 1 wild mutasyonlar ile ADC arasındaki olası korelasyonun değerlendirildiği bu çalışmamıza 93 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 56,80±14,10 (medyan 59 yıl) idi. Hastalardan 62'sinin (%66,67) patolojik tanısı Glioblastom, 9'unun(%9,68) Diffüz astrositomdu. Hastalarda tümörlerin 35'i (%37,63) frontal, 25'i (%26,88) temporal ve 22'i (%23,66) paryetal lobda yerleşmiştir. IDH mutant tipinde evrenin 4 olma oranı (%88,89 vs. (%28,57) ve yaş ortalaması da Wild tipine göre ((59,85±13,29 vs. 46,33±11,79) daha yüksekti. Wild tipin kitle ADC değeri, mutant tipe göre ((1,26±,28 vs. 1,22±1,43) daha fazlaydı. Anaplastik astrositom tanılı hastaların kitle ADC değerinin diğer hastalara göre daha yüksek, Dev hücreli glioblastom tanılı hastaların kitle ADC değerinin diğer hastalara göre daha düşük olduğu gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak ADC değerleri IDH mutasyonu ve histopatolojik tipler hakkında bilgi verse de daha büyük örneklem grupları ve daha homojen tümör tiplerinde yürütülen prospektif dizaynda çalışmalarda ilişkinin daha açık bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the IDH mutation and MRI findings in patients with Glial tumors. Materials and Methods: Retrospective file scanning was carried out between 01 / 2012-12 / 2018.Brain MRI was performed in the Department of Radiology of Hafsa Sultan Hospital in Celal Bayar University and IDH mutation status and imaging findings were retrospectively evaluated in patients with pathological diagnosis of glial tumor.In addition, IDH1 result, disease stage, diagnosis year and lesion area of the patients were screened and recorded in the system. Results: 93 patients were included in this study which evaluated the possible correlation between IDH 1 wild mutations and ADC in glial tumors and the mean age was 56,80 ± 14,10 (median 59 years).Glioblastoma was the pathological diagnosis of 62 patients (66.67%) and diffuse astrocytoma in 9 patients (9.68%). The lesions were frontal in 35 patients (37.63%), temporal in 25 patients (26.88%) and parietal in 22 patients (23.66%). In the IDH mutant type, stage 4 was higher (88.89% vs. 28.57%) and the mean age was higher than the Wild type (59.85 ± 13.29 vs. 46.33 ± 11.79).The mass ADC value of the wild type was greater than the mutant type (1.26±0.28 vs. 1.22±1.43).The patients with anaplastic astrocytoma had a higher ADC than the other patients. The ADC value of patients with giant cell glioblastoma was lower than the other patients. Conclusion: As a result, although ADC values provide information about IDH mutation and histopathological types, it is thought that the relationship will be more obvious in studies conducted in larger sample groups and more homogeneous tumor types.