Okuma yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin odyolojik bulguları
Audiological findings of students with reading-writing difficulties
- Tez No: 568211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kulak Burun ve Boğaz, Education and Training, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme, odyoloji, okuma-yazma güçlüğü, Audiology, hearing, reading-writing difficulty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı zihinsel, ruhsal ve/veya duyusal bilinen bir tanısı olmadığı halde okuma-yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin sosyo-ekonomik özelliklerini göz önüne alarak odyolojik bulgularının değerlendirilmesidir. Çalışmaya okuma-yazma güçlüğü yaşayan 147 öğrenciden, araştırmaya katılmayı kabul eden, 7-13 yaş arasındaki, 15'i kız 35'i erkek 50 öğrenci katılmıştır. Tüm öğrencilere öncelikle Kent E.G.Y., Porteus Labirentleri ve MEB Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler için Performans Belirleme Formu Okuma-Yazma Modülü uygulanmıştır. Ardından saf ses odyometri, konuşma odyometrisi, timpanometri, otakustik emisyon testi uygulanarak odyolojik değerlendirme yapılmıştır. Öğrenci ebeveynlerine sosyo-ekonomik özeliklerine ilişkin bilgi formu uygulanmıştır. Okuma-yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin, okuma-yazma güçlüğü puanları ile hem sağ hem sol kulak hava yolu ve kemik yolu SSO arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Okuma-yazma güçlüğü puanlarına sosyo-ekonomik değişkenleri de göz önüne alarak tüm değişkenlerin etkisini incelediğimizde, sadece okul öncesi eğitim değişkeninin anlamlı bir etki yaptığı bulunmuştur (p=0.02). Çalışmamızda, zihinsel, ruhsal ve/veya bilinen duyusal herhangi bir tanısı olmadığı halde okuma-yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin, okuma-yazma güçlüğü puanları üzerinde odyolojik parametrelerin anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ailenin sosyo-ekonomik durumunun ve eğitim düzeyinin okuma yazma güçlüğünü etkilemediği, okul öncesi eğitimden yararlanmanın okuma-yazma güçlüğü üzerinde etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the audiological findings by considering the socio-economic characteristics of the students who have reading-writing difficulties without a known mental, psychological and / or sensory diagnosis. Among the 147 students who included the criteria for inclusion; the average age of 8.76, 7-13 years old, 15 girls 35 male and 50 students attended. First of all, the students were applied Kent E.G.Y., Porteus Labyrinths, Meb Special Learning Difficulty Performance Determination Form. Then, audiologic evaluation was performed by using pure tone audiometry, speech audiometry, tympanometry, otacoustic emission test. A socio-economic assessment questionnaire was applied to the parents of the students. There was a significant relationship between the reading-writing difficulty scores and the right and left ear airway and bone conduction SSO (p 0.05). When we examine the effects of all variables taking into account the socio-economic characteristics on the reading-writing difficulty scores, It was found that only pre-school education variable had a significant effect (p = 0.02). In our study, it was found that there was no significant effect of the audiological parameters above the reading-writing difficulty in the absence of any known mental, psychological and/or sensory diagnosis. Considering all variables, including socio-economic characteristics, it was found that having benefited from preschool education had a significant effect on reading-writing difficulties.