Film ve dizi turizminin destinasyon seçiminde önemi: Kapadokya örneği
The importance of series and film tourism in the selection of destination: The case of Kapadokya
  1. Tez No: 568212
  2. Yazar: MERVE MERDİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Turizm, Performing and Visual Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, film turizmi, dizi ve filmler, Destination, film tourism, series and films
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada dizi ve filmlerin destinasyon tanıtımı ve seçimini nasıl etkilediği konusu üzerinde durulmuştur. Televizyon dizileri ve filmlere yerleştirilmiş destinasyonların turistlerin destinasyon yeri seçiminde ne kadar etkili olduğunun belirlenmesi ve turistlerin dizi ve filmlere yerleştirilmiş bu destinasyonlara yönelik tutumlarının, algılarının, eğilimlerinin neler olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmanın verileri Kapadokya, Nevşehir Bölgesine ziyaret amaçlı gelen yerli turistlerden anket yoluyla toplanmıştır. 462 gözlemden oluşan verilere Ki-kare, bağımsız gruplar t testi ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya katılan ziyaretçilerin tamamının Nevşehir ilinde çekilen dizileri ve filmleri izledikleri ve büyük bir kısmında destinasyonu ziyaret etme isteği uyandırdığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca Nevşehir'de çekilen dizilerde ve filmlerde gösterilen destinasyonların tercih edilmesinde ziyaretçilerin demografik özellikleri itibarı ile farklılıklar ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of how the series and films affect the selection and promotion of the destination is emphasized. It is aimed to determine how effective the destinations placed in television series and films are in choosing the destination of tourists and to reveal the attitudes, perceptions and tendencies of the tourists towards these destinations placed in series and films. The data of the study were collected from the local tourists visiting Cappadocia, Nevşehir Region through a survey. Chi-square, independent groups t test and ANOVA analysis were applied to the data consisting of 462 observations. According to the results, it was revealed that all of the visitors participating in the research watched the series and films shot in Nevşehir province and a large part of them aroused the desire to visit the destination. It was also concluded that there were differences in the demographic characteristics of the visitors in choosing the destinations shown in the series and films shot in Nevşehir.