Ani işitme kaybı olan yetişkinlerde tedavi öncesi ve sonrası işitmenin ve Tinnitusun değerlendirilmesi
Evaluation of hearing and Tinnitus before and after treatment in adults with sudden hearing loss
- Tez No: 568221
- Danışmanlar: DOÇ. BANU MÜJDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani işitme kaybı, engellilik, işitme, tedavi, tinnitus, yetersizlik, Disability, handicap, hearing, sudden hearing loss, tinnitus, treatment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ani İşitme Kaybı Olan Yetişkinlerde Tedavi Öncesi ve Sonrasında İşitme ve Tinnitusun Değerlendirilmesi Ani işitme kaybı (AİK), 72 saat içerisinde meydana gelen, en az 3 ardışık frekansı tutan 30 desibel ve üzerinde sensörinöral işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Ani İşitme kaybına %70'e varan oranlarda tinnitus eşlik etmektedir. Tinnitus bu hastalarda bazen işitme kaybından daha fazla rahatsız edici olmaktadır. Çalışmanın amacı, AİK tanısı alan ve tinnitusu olan yetişkinlerde medikal tedavinin; işitme, tinnitus ve işitsel yetersizlik üzerinde etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 72 saat içinde işitme kaybı geliştiğini fark ederek hastaneye başvuran, AİK tanısı alarak hospitalize edilen 30 birey dahil edildi. Bu bireylerde, AİK'e tinnitusun da eşlik etmesi şartı arandı. Tüm hastalara tedavi 10 gün uygulandı. 10 günlük tedavi süresince tüm bireylere, 1. ,5. ve 10. Günlerde; odyolojik değerlendirme (Hava-Kemik Yolu İşitme Eşikleri, Konuşma Odyometrisi, Timpanometri, Akustik Refleks Ölçümü) ve tinnitus ölçümleri (Lokalizasyon, Pitch, Loudness, Minimal Maskeleme Seviyesi, Rezidüel İnhibisyon) yapıldı. Ayrıca 1., 5. ve 10. günde tüm bireylere; Amsterdam İşitsel Yetersizlik ve Engellilik Anketi (AİEYA), Tinnitus Engellilik Anketi (TEA), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Hastaların baş dönmesi, kulakta dolgunluk, denge bozukluğu semptomları ve tinnitus karakteristiği sorgulandı. Tedavi ile AİK'li hastalarda, 1. Gün ile karşılaştırıldığında hem 5. Günde hem de 10. Günde işitmede ve konuşmayı ayırt etmede düzelme, işitsel yetersizlik ve depresyon düzeyinde azalma saptandı. Tedavi ile tinnitus pitch'de fark elde edilmemekle birlikte, tinnitus loudness ve tinnitusa bağlı engellilik düzeyinde 1. Gün ile karşılaştırıldığında 5. Ve 10. Günde azalma saptandı. AİEYA'nın tüm alt alanlarında bireyin işitsel yetersizlik düzeyinde ve BDÖ ile belirlenen depresyon düzeyinde 1. Gün ile karşılaştırıldığında 5. Ve 10. Günde anlamlı azalma elde edildi. Baş dönmesi, kulakta dolgunluk ve denge bozukluğu semptomları üzerinde tedavinin etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç olarak tinnitusu olan AİK'li bireylerde medikal tedavi ile; işitmede düzelme ile birlikte; tinnitus şiddetinde, tinnitusa bağlı engellilik düzeyinde, işitsel yetersizlik düzeyinde ve depresyon belirtilerinde azalma tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Hearing and Tinnitus Before and After Treatment In Adults With Sudden Hearing Loss Sudden hearing loss (SHL) is defined as 30 dB or greater sensorineural hearing loss that involves at least 3 contiguous audiometric frequencies that occurs within 72 hours. Tinnitus accompanies SHL in 70% of the cases, and it may be a serious complaint than SHL itself. The aim of this study is to evaluate the effects of medical treatment on hearing, tinnitus and hearing loss in patients with concurrent SHL and tinnitus. 30 patients with hearing loss that developed within 72 hours and diagnosed as SHL are included in this study. Only the patients with tinnitus are included. This treatment protocol is applied for 10 days. All the patients were evaluated on 1st, 5th and 10th days with audiometry (bone and air conduction threshold levels, speech audiometry, tympanometry, acoustic reflex test) and tinnitus tests (Localization, pitch, loudness, minimal masking level, residual inhibition). Again on the 1st, 5th and 10th days, Amsterdam İnventory For Auditory Disability and Handicap (AIADH), Tinnitus Disability Questionnaire (TDQ) and Beck Depression Scale (BDS) were applied to patients. Vertigo, fullness in ears, loss of balance, and the properties of tinnitus were questioned. Compared to the 1st day, improvement in hearing and speech discrimination levels and decrease in hearing disability and depression levels are observed both on 5th and 10th days. No differences were found in tinnitus pitch with treatment, but both tinnitus loudness and tinnitus disability scores were found to have decreased on 5th and 10th days, compared to day 1. Comprared to day 1, statistically significant reduction in all subcatogories of AIADH, hearing disability levels and depression scores obtained with BDS were found on 5th and 10th days. No differences in vertigo, ear fullness and balance loss were found with the treatment. In conclusion, in SHL patients with concurrent tinnitus, together with the improved hearing, decreased tinnitus loudness, tinnitus disability scores, hearing disability levels and depression were acquired with medical treatment.