Spinoza'da Conatus kavramı bağlamında duyguların çözümlenmesi
Analysis of emotions in the context of Conatus concept in Spinoza
  1. Tez No: 568224
  2. Yazar: MERVE GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Conatus, Tanrı, Töz, Zihin, Arzu, Duygu, Sevinç, Keder, Conatus, God, Substance, Mind, Desire, Emotion, Joy, Grief
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma duyguların, Geometrik Yönteme Göre Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Ahlak - Etika temel alınarak, Spinoza'nın etiğinde önemli bir rol oynayan conatus kavramı bağlamında değerlendirilmesini içermektedir. Conatus kavramı en genel ifadesiyle varlığını sürdürme çabası anlamına gelmektedir. Çalışmanın temel problemini, tanımı gereği edilgin bir hal olan duyguların bir maruz kalmalar olmaktan çıkıp, conatus sayesinde nasıl etkin bir hale dönüştürülebileceği sorusu oluşturmaktadır. Bu problem temelinde de ilk olarak, conatus ve duygular arasındaki ilişki insanın sonlu ve sınırlı bir varlık olarak Tanrı'nın özünün bir ifadesi olması noktasında incelenecektir. İkinci olarak da insanın akıl sahibi bir varlık olarak duygularının varolma gücünü ne şekilde belirleyebileceği arzu, sevinç ve keder kavramları çerçevesinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study involves the evaluation of emotions in the contex of conatus concept, which is evidenced by the geometric method and based on the ethics divided into five sections, which plays an important role in the ethic of Spinoza. Conatus means effort of existence as the most common expression. The main issue of this study is emotions that is passive states by defination, creates question of how become active state by conatus concept after out of being exposures. For the base of this problem, relationship between conatus and emotions will be studied at the point of expression of the entity of the God as human who is a creature has mind, how determine power of existence of the emotions will be studied at he frame of notions of desire, joy and grief.