Swell prediction by swetion measurements
Emme basıncı ile şişme tahmini
- Tez No: 56823
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Expansive Soils, Soil Suction, Percent Swell, Prediction of Swell, Psychrometer IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz EMME BASINCI İLE ŞİŞME TAHMİNİ Kandemir (Özkeskin), Aslı Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Orhan Erol Mart 1996, 98 sayfa Şişen zeminlerin şişme davranışlarını karakterize etmede emme basıncı metodlarının normal tip ödometre metodlarına göre avantajları vardır. Emme basıncı deneylerinde numune geometrisinde bir kısıtlama yoktur ve ödometre testleriyle kıyaslandıklarında daha az zaman gerektirirler. Emme basıncı deneyleri psychrometre tekniği ile yüksek şişme özelliğine sahip zemin numunesinde gerçekleştirilmiştir.ödometrede statik olarak sıkıştıtılmış numuneler üzerinde sabit hacimde şişme ve serbest şişme deneyleri yapılmıştır. Zemin emme basıncı - su içeriği - ilk kuru yoğunluk ilişkileri belirlenmiştir. Log emme basıncı - su içeriği ve emme basıncı - kuru yoğunluk ilişkilerinin lineer olduğu gösterilmiştir. Emme basıncı ölçümleri ile tayin edilen şişme değerleri, ödometrede ölçülen gerçek şişme değerleri ile karşılaştırılmıştır. Emme basıncı ölçümleri kullanılarak şişme tahmini için önerilen metodun tam doygunlukdurumundaki son şişmeleri olduğundan daha yüksek tahmin ettiği gösterilmiştir. Bunun nedeni, yüksek su içeriklerinde çok düşük emme basıncı değerlerinin ölçülmesidir. Bununla beraber, numunelerin kısmen ıslatılmasıyla gerçekleştirilen deneylerde elde edilen ara şişme değerleri için, emme metodlarının geçerli tahminler verdiği görülmüştür. Şişme basınçları ile emme basıncı arasındaki ilişkiye bakıldığında, log şişme basıncı ile zemin emme basıncı arasında lineer bir ilişki saptanmıştır. Şişme basıncının sadece ilk kuru yoğunluklara bağlı olduğu, bununla beraber şişme deformasyonlarının esas olarak ilk su içeriği ile kontrol edildiği gösterilmiştir. Aynı eğilimler zemin emme basıncı - su içeriği - ilk kuru yoğunluk ilişkileri için de bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Şişen Zeminler, Zemin Emme Basıncı, Şişme Yüzdesi, Şişme Tahmini, Psychrometre
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SWELL PREDICTION BY SUCTION MEASUREMENTS Kandemir (özkeskin), Aslı M.S., Department of Civil Engineering Supervisor. Prof. Dr. A. Orhan Erol March 1996, 98 pages Suction methods in characterization of swell behavior of expansive soil have advantages over conventional oedometer tests. In suction tests there is no restriction for sample geometry and the tests are less time consuming as compared to oedometer tests. Soil suction tests were conducted on a highly expansive soil with psychrometer technique. Constant volume swell and free swell tests were conducted on statically compacted samples. Soil suction - water content - dry density interrelationships were evaluated. It has been found that there is a linear relation between log suction - water content and suction - dry density. Swell predicted by suction measurements were compared with the real swell measured in oedometers. It has been shown that the proposed method for prediction of swell using suction measurements highly overestimates ultimate swell that corresponds to full saturation. This is due to very low msuction values measured at high water contents. However, for intermediate swell where the samples were partially wetted in some special tests, the magnitude of swell can reliably be estimated by the suction methods. Swell pressures in oedometers were correlated to suction measurements using identical specimens. The results indicated a linear relationship between log swell pressure and soil suction. It has been found that the swell pressures primarily governed by the initial dry densities, however the swell deformation controlled mainly by initial water contents. Same trends were found in the soil suction - water content - dry density interrelationships.