Polikistik over sendromlu hastalarda serum hormon değerleri ve endometrium kalınlığının taze ve dondurulmuş-çözülmüş embriyo canlılığı ve gebelik üzerine etkisi
The effect of serum hormone values and endometrium thickness on fresh and frozen solved embrio vitality and pregnancy in patients with polycycstic over syndrome
  1. Tez No: 568245
  2. Yazar: BARIŞHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferi, OHSS, Polikistik Over Sendromu, Taze embriyo transferi, Fresh embryo transfer, Frozen embryo transfer, OHSS, Polycystic Over Syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) ile elde edilen embriyoların; PKOS'lu hastalarda OHSS riskini engellemek, endometriyal reseptiviteyi ve implantasyonu arttırmak için, dondurulup-çözülmüş embriyo transferinin gebelik oranını arttırdığı düşünülmektedir. In Vitro fertilizasyon sikluslarında fazla sayıda oosit elde etmek için kullanılan ovulasyon indüksiyon ilaçları endometriyal reseptiviteyi bozar ve implantasyonu azaltır. HCG sitümülasyonunun OHSS gelişiminde önemli rolü vardır. Çok sayıda corpus luteum ile karakterize, steroid hormonların aşırı üretimine bağlı olarak, kapiler permeabilite'nin artması sonucu vücut üçüncü boşluklarında aşırı sıvı birikmesine (asit) sebep olur. Ancak hastalarda HCG yerine OHSS' ye yol açmayan GnRH analoğu ile yumurta olgunlaşmasını sağlayarak OHSS engellenir ve GnRH analoğunun luteal faz desteğinde yetersizliğe sebep olması nedeniyle dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferi yapılarak hastanın olası risklerden korunması sağlanmaktadır. Bu çalışmada 100 polikistik over hastası prospektif randomize olarak incelenmiştir. Bu hastaların verileri randomize olarak 50'si HCG ile tetiklenmiş taze embriyo transferi yapılan gruptan, hastaların 50' si GnRH analoğu ile tetiklenmiş dondurulmuş embriyo transfer grubundan elde edilmiştir. Çalışmada rutin hormon analizleri (3.gün E2, FSH ve LH) değerleri hasta dosyalarından elde edilmiş, transfer günü endometrium kalınlığı, embriyo gelişim süreci, transfer edilecek embriyo kalitesi de rutin takip formlarından elde edilmiştir. İki grup arasında bazal hormon değerleri, endometrium kalınlığı ve embriyo kalitesi açısından bir farklılık bulunmamıştır. Serum AMH değeri dondurulup-çözülmüş embriyo transfer grubunda daha yüksek bulunmuştur. Klinik gebelik oranları dondurulmuş sikluslarda daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. Polikistik over tanılı hastalarda dondurulup-çözülmüş embriyo transferinin taze embriyo transferi ile benzer sonuç verdiği ve OHSS' nin engellenmesi açısından iyi bir klinik yaklaşım olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Embryos obtained by intracytoplasmic sperm injection (ICSI); Freezing-thawed embryo transfer is thought to increase the pregnancy rate in PCOS patients to prevent the risk of OHSS and to increase endometrial receptivity and implantation. Ovulation induction drugs used to obtain a large number of oocytes in In Vitro fertilization cycles disrupt endometrial receptivity and reduce implantation. HCG stimulation plays an important role in the development of OHSS. However, OHS is prevented by providing egg maturation with GnRH analogue that does not cause OHSS instead of HCG, and the patient is protected from possible risks by transferring frozen-thawed embryos because GnRH analogue causes inadequate luteal phase support. In this study, 100 polycystic ovary patients were prospectively randomized. The data of these patients were obtained randomly from 50 fresh HCG-induced embryo transfer groups and 50 of the patients were from the frozen embryo transfer group triggered by the GnRH analogue. In the study, routine hormone analysis (E2, FSH and LH) values were obtained from patient files. There was no difference between the two groups in terms of basal hormone values, endometrial thickness and embryo quality. Serum AMH levels were higher in the freeze-thawed embryo transfer group. Although clinical pregnancy rates were higher in frozen cycles, no statistical difference was found. It was found that freeze-thawed embryo transfer in polycystic ovary patients had similar results with fresh embryo transfer and it could be a good clinical approach for OHSS prevention.