Mali Cumhuriyetinde İslam Fıkıh Mezhepleri arasındaki çatışma ve dini hayata etkisi
Conflict between Islamic Fiqh denominations and its impact on religious life
- Tez No: 568310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, İşletme, Religion, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mali Cumhuriyeti, Fıkhi Çatışmalar, Dini Hayat, Hanbeli, Maliki, Mali Republic, Conflicts About Fiqh, Religious Life, Maliki, Hanbali
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez, Mali Cumhuriyeti'nde Müslümanlar arasında yaşanan mezhep çatışmalarını ele almaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, İslam dininin bu bölgeye girişi, yayılması konularına temas ettikten sonra, geçmişte yaşanan mezhep çatışmalarını ve nihayetinde Maliki mezhebinin başarılı bir şekilde bölgeye hakimiyetini inceledik. Ayrıca bu bölümde, Maliki mezhebine ait ilmi-fıkhi hareketin doğuşu, gelişimi, duraklaması süreçlerine ve bunların sebeplerine temas ettik. Daha sonra Hanbeli mezhebinin bölgeye girişi ve onun yayılmasını sağlayan etkenler üzerinde durduk. İkinci bölümde, Maliki ve Hanbeli mezhepleri arasındaki çatışma konularından önemlilerine temas edilmiş, bu meseleler teorik ve pratik olarak incelenmiş, toplumda yol açtığı neticeler ve Mali halkının bu duruma karşı tepki ve davranışları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research dealt with sectarian conflicts among Muslims in Mali. The research has two sections: In the first section we show the entry of Islam in the region and its spread. Then We refer to the sectarian conflict until the victory of the Maliki doctrine. Then we moved to the stages of the scientific movement of Maliki's jurisprudence of flowers and evolution and stagnation and contraction and the factors of every stage until religious resurrection. Then we go on to enter the Hanbali doctrine for the first time in the scientific movement and the means of its spread. In the second section we analyse the conflict between the followers of the two Maliki and Hanbali doctrines while addressing the issues or doctrinal applications over which the conflict has continued for decades. We mention pictures of dispute on the fiqh matters.