Rizobakterilerin ve kimyasal gübrenin cyclamen persicum bitkisinin gelişimi üzerine etkileri
The efects of rizobacteria and chemical fertilizers on the development of cyclamen persicum plant
- Tez No: 568337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK SEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bitki gelişimini teşvik eden bakteriler, Cyclamen persicum, kimyasal gübre, PGPR, Chemical fertilizer, Cyclamen persicum, plant growth promoting bacteria, PGPR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RİZOBAKTERİLERİN VE KİMYASAL GÜBRENİN CYCLAMEN PERSİCUM BİTKİSİNİN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Eda Girgin Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Işık SEZEN Bu araştırma, süs bitkileri içerisinde ticari değeri yüksek olan Cyclamen persicum bitkisine kimyasal gübre ve bitki gelişimini teşvik eden rizobakteriler (PGPR= plant growth promoting rhizobacteria) ile bunların kombinasyonları uygulanarak bitkinin gelişimine olan etkilerini belirlemek amacı ile Atatürk Üniversitesi Ziraaat Fakültesi'ne ait üretim seralarında yapılmıştır Araştırma süresince bitki gelişimi incelendiğinde; en uzun süreli çiçekli kalma 176,67 gün ile F1K (Pseudomonas fluorescens RK-1979+Bacillus subtilis RK-1977+Rhodococcus erythropolis RK-1978+%50 azaltılmış kimyasal gübre), 169,67 gün ile F2K (Bacillus megaterium RK-504+Pantoea agglomerans RK-79+Bacillus subtilis RK-1984+%50 azaltılmış kimyasal gübre), 161,33 gün ile F6K (Pantoea agglomerans RK-79+Pantoea agglomerans RK-92+Pseudomonas fluorescens RK-1105+%50 azaltılmış kimyasal gübre); en erken çiçeklenme 75 gün ile F6K, en geç çiçeklenme 96,67 gün ile F1 (Pseudomonas fluorescens RK-1979+Bacillus subtilis RK 1977+Rhodococcus erythropolis RK-1978) uygulamalarında görülmüştür. En yüksek bitki boyu, en uzun çiçek sapı oluşumu, en büyük yaprak eni ve yumru boyu F4K (Paenibacillus polymixa RK-1981+Achromobacter xylosoxidans RK-1982+Pseudomonas putida RK-1983+%50 azaltılmış kimyasal gübre) uygulamasında görülmüştür. En fazla çiçek sayısı ve en büyük çiçek sapı kalınlığı F6K uygulamasında olmuştur. Bitki taç genişliği en çok F5K (Brevibacillus brevis RK-1130+Bacillus megaterium RK-491+Bacillus megaterium RK-716+%50 azaltılmış kimyasal gübre) uygulamasında saptanmıştır. Yaprak sayısı, yaprak sapı kalınlığı, klorofil miktarı ve yaprak boyu kimyasal gübre uygulamasında en yüksek değerlere sahiptir. En büyük yumru çapı F1K uygulamasında gerçekleşmiştir. Uygulamalar arasında ölçülen yaprak alanı, kök kuru madde oranı ve yumru kuru madde oranı istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Bitki kuru madde oranı en yüksek değeri ise F2 (Bacillus megaterium RK-504+Pantoea agglomerans RK-79+Bacillus subtilis RK-1984) uygulamasında görülmüştür. En fazla çiçek rengi L değeri F6K, a değeri kimyasal gübre uygulamalarında gerçekleşirken çiçek rengi b değeri istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. En fazla yaprak rengi L, a, b değerleri F5 (Brevibacillus brevis RK-1130+Bacillus megaterium RK-491+Bacillus megaterium RK-716) uygulamasında olmuştur. Araştırma sonunda kimyasal gübre kullanımının PGPR kullanılarak azaltılabileceği ve bitki gelişimini teşvik eden rizobakterilerin, bitkinin gelişim ve kalite parametreleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tesbit edilmiştir. Özellikle F4K ve F6K uygulamalarının Cyclamen persicum bitkisinin gelişimine önemli katkı sağladığı ortaya konulmuştur. 2019, 93 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF RHIZOBACTERIA AND CHEMICAL FERTILIZERS ON THE DEVELOPMENT OF CYCLAMEN PERSICUM PLANT Eda GİRGİN Atatürk Üniversity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Işık SEZEN Present study was conducted in the production greenhouses of Atatürk University Faculty of Agriculture in order to determine the effects of chemical fertilizer and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and their combinations on plant growth of Cyclamen persicum plant which is of high commercial value among ornamental plants. In the study it was seen when considered plant growth that longest flowering period was seen with F1K (Pseudomonas fluorescens RK-1979+Bacillus subtilis RK-1977+Rhodococcus erythropolis RK-1978+%50 reduced chemical fertilizer: 176,67 days), F2K (Bacillus megaterium RK-504+Pantoea agglomerans RK-79+Bacillus subtilis RK-1984+%50 reduced chemical fertilizer: 169,67 days), F6K (Pantoea agglomerans RK-79+Pantoea agglomerans RK-92+Pseudomonas fluorescens RK-1105+%50 reduced chemical fertilizer: 161,33 days); the earliest flowering with F6K: 75 days), latest flowering with F1 (Pseudomonas fluorescens RK-1979+Bacillus subtilis RK 1977+Rhodococcus erythropolis RK-1978: 96,67 days) treatments. Highest plant length, longest flower stem formation, widest leaf, and largest bubble was obtained with F4K (Paenibacillus polymixa RK-1981+Achromobacter xylosoxidans RK-1982+Pseudomonas putida RK-1983+%50 reduced chemical fertiliser) treatment. The largest number of flowers and flower stem thickness was obtained with the treatment of F6K. Plant crown width was seen with F5K treatment (Brevibacillus brevis RK-1130+Bacillus megaterium RK-491+Bacillus megaterium RK-716+%50 reduced chemical fertiliser). The number of leaves, thickness of leaf stem, chlorophyll amount and leaf length were the largest with the chemical fertiliser treatment. The largest bubble diameter was obtained with F1K treatment. Between the treatments, there was no statistically significant difference in the measured leaf area, root dry matter rate and bulb dry matter rate. The largest plant dry matter rate was found to be with F2 (Bacillus megaterium RK-504+Pantoea agglomerans RK-79+Bacillus subtilis RK-1984) treatment. The largest number of flower colors L value was obtained with F6K, a value with chemical fertiliser treatments while the flower color b value was not found to be statistically significant. The largest number of leaf colors was obtained (L, a, b values) with F5 (Brevibacillus brevis RK-1130+Bacillus egaterium RK-491+Bacillus megaterium RK-716) treatment.It was determined as the result of the study that the use of chemical fertiliser can be reduced by using PGPR instead and plant growth promoting rhizobacteria have favourable effects on plant's development parameters. It was also stated that especially F4K and F6K treatments made significant contribution to the development of Cyclamen persicum plant. 2019, 93 pages