Statistical assesment of quality parameters of hazelnut crocking operation with stone and conical crockers
Taşlı ve konik kırıcılarda fındık kırma işlemi kalite parametrelerinin istatistiksel olarak belirlenmesi
- Tez No: 56833
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fındık Kırma, Gizli Vurgun, p-Çizgesi, Hazelnut Cracking, Hidden-Damage, p-Charts IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz TAŞLI VE KONİK KIRICILARDA FINDIK KIRMA İŞLEMİ KALİTE PARAMETRELERİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK BELİRLENMESİ Özdemir, Murat Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Özilgen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat Ungan Mayıs 1996, 72 sayfa Taşlı ve konik kırıcıların verimlilikleri çeşitli boylardaki Akçakoca fındıklarıyla fabrika koşullarında gerçekleştirilen denemelerde karşılaştırıldı. Vurgun, parça, gagal, çatlamış, kırılmamış, geri-dönecek, hasarsız, ve gizli-vurgun oranlan yüzde cinsinden hesaplandı. Geleneksel taşlı kırıcı/silindir boylayıcı dizgesi 16 mm' den büyük boylarda %3.3 (2.7) (standart sapmalar pareztez içinde belirtilmiştir), 16 mm' den küçük boylarda %15.9 (7.5) vurguna sebep olurken, bütün konik kincisallantılı ve silindir boylayıcıyla yaklaşık %16 vurguna sebep oldu. Konic kıncı/silindir boylayıcı dizgeleri fındıkların yaklaşık %21'ini, konik kıncı/sallatılı boylayıcı %25.5 (15)'şini hasarsız olarak kırarken, taşlı kıncı/silindir boylayıcı % 52.8 (13)'ünü hasarsız olarak kırdı. Gizli vurgun taşlı kıncı/silindir dizgesi için 38 (4.0)%, konik kıncı/silindir boylayıcı için 41.7 (5.8)% oldu. Taşlı kınada kırılmış iki boyun vurgun ve geri-dönecek fındıkları için kalite güvence çizgeleri hazırlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL ASSESSMENT OF QUALITY PARAMETERS OF THE HAZELNUT CRACKING OPERATION WITH STONE AND CONICAL CRACKERS Özdemir, Murat M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Özilgen Co-Supervisor: Prof. Dr. Suat Ungan May 1996, 72 pages Efficiency of stone and conical crackers were compared in a commercial processing plant with Turkish Akçakoca hazelnuts in difFerent diameter ranges. Percentages of damaged, broken, left-in-the-shell, cracked, unbroken, recyclable, undamaged, and hidden-damage hazelnuts were calculated. Traditional Turkish stone cracker/cylindrical sizer combination system produced 3.3 (2.7)% and 15.9 (7.5)% damaged nuts (standard error in parenthesis) above and below 16 mm diameter ranges, iiirespectively. The averages of the damaged nuts were around 16% with all the conical cracker combinations. Conical cracker/cylindrical sizer combinations resulted in around 21% undamaged, conical cracker/vibrational combination resulted in 25.5 (8.5)% undamaged. Stone cracker/cylindrical sizer combination achieved 52.8 (13)% undamaged. Hidden-damage was 38 (4.0)% for the stone cracker/cylindrical sizer combination, and 41.7 (5.8)% for conical cracker (equipped with big head template)/cylindrical sizer combination. Quality control charts (p-charts) for damaged and recyclable nuts were constructed for the hazelnuts from stone cracker at two diameter ranges.