Leonardit kullanımının toprak kalite kriterlerine etkisi
Effect of leonardite usage on soil quality criteria
  1. Tez No: 568369
  2. Yazar: SELEN ÖKÜZCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. TUNCAY DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Leonardit, Permeabilite, KDK, Hacim Ağırlığı, Toprak, Fiziksel özelliği, Leonardite, Permeability, CEC, Volume Weight, Soil Physical Properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma leonardit kullanımının toprakta bazı kalite kriterleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla Manisa İli Alaşehir İlçesinde Çekok Grup arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan leonardit; pH'ı 6-7, organik madde %42, Hümik + Fülvik asit oranı % 40 ve nem içeriği %30 özelliğinde olup Asya tarımdan temin edilmiştir. Araştırma 1 yıllık olup, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrür, 5 doz (0 –50 -100 –200 –400 kg/da) olmak üzere, 23.6 x 23.6 x 35.5 cm3 hacimde toprağa leonardit karıştırılıp, 1 yıl süreyle ınkubasyona bırakılmasıyla, toplam 15 parselli olarak yürütülmüştür. Araştırmada; toprak reaksiyonu (pH), tuz (T), kireç (% CaCO3), azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn), organik madde (OM), hacim ağırlığı (HA), Özgül ağırlık (ÖA), su tutma kapasitesi (STK), katyon değişim kapasitesi (KDK), agregat stabilitesi (AS), hidrolik permeabilite (HP), porozite (Pr) analiz edilmiştir. Uygulamasonrasında belirlenen değerler varyans analizi ile değerlendirilmiş, uygulamalar arasındaki farklar LSD testi ile %1 hassasiyetle gruplandırılmıştır. Araştırmada, pH uygulama dozu artışına paralel sayısal olarak düşmüş ancak istatistiki olarak önemsiz bulunurken, diğer bütün parametrelerde leonarditin etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuş olup, kireçte kontrol dışındaki diğer bütün uygulama sonuçlarıaynı grupta çıkmış, ancak doz artışına bağlı sayısal bir artış elde edilmiştir. Diğer parametrelerde doz artışına paralel düzenli artışlar belirlenmiş ve sonuçlarfarklı istatistiki gruplar oluşturmuştur. Sonuçolarak, pH değerleri bütün uygulamalarda alkali, tuzluluk hafif tuzlu sınıfında, Kireç seviyesi düşük, organik madde değerleri düşük ve çok düşük, azot düşük ve çok düşük, fosfor çok düşük, potasyum çok yüksek, kalsiyum düşük, magnezyum yüksek ve çok yüksek, demir, çinko ve mangan yeterli olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of leonardite usage on some soil quality parameters in the field of Çekok Group in Alaşehir District of Manisa Province.Leonardite used in the research; It has a pH of 6-7, organic matter 42%, humic + fulvic acid content 40% and moisture content 30%. The research was carried out for 1 year. The randomized parcels were mixed with 3 replications, 5 doses (0 -50 -100 -200 -400 kg / da) according to the experimental design and mixed with leonardite into the soil in a volume of 23.6 x 23.6 x 35.5 cm3 and allowed to incubate for 1 year in 15 parcels.In the study; soil reaction (pH), salt (T), lime (% CaCO3), nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), copper (Cu) ), zinc (Zn), manganese (Mn), organic matter (OM), volume weight (HA), specific gravity (PM), water holding capacity (STK), cation exchange capacity (KDK), aggregate stability (AS), hydraulic permeability (HP) and porosity (Pr) were analyzed.The values determined after the application were evaluated by analysis of variance and the differences between the applications were grouped with 1% precision by LSD test.In the study, pH decreased numerically in parallel with the increase in application dose, but it was found statistically insignificant. The effect of leonardite on all other parameters was statistically significant. All the lime results except control were in the same group but a numerical increase due to dose increase was obtained. In other parameters, regular increases parallel to the dose increase were determined and the results formed different statistical groups.As a result, pH values were alkaline in all applications, salinity was in the class of light saline, Lime levelwas low, organic matter values were low and very low, nitrogen was low and very low, phosphorus was very low, potassium was very high, calcium was low, magnesium was high and very high, iron, zinc and manganese was found to be sufficient.