Santral uyku apne sendromlu hastalarda blink refleks test sonuçları
Blink test results in patients with central sleep apnea syndrome
- Tez No: 568379
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Santral uyku apnesi, göz kırpma refleksi, Central sleep apnea, blink reflex test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada santral apne sendromu olan hastalarda blink refleks cevabına bakılarak solunum merkezi nöronları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada polisomnografi ile santral uyku apnesi tespit edilen 18 hastada göz kırpma refleksi(blink refleksi) latans değişikliklerine bakıldı. Sonuçlar Gruplar içerisinde farklı bölgelerden yapılan klinik ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olup olmadığı Friedman testiyle araştırıldı. Friedman test istatistiği sonucunda anlamlı farkın bulunması halinde farka neden olan durumları tespit etmek amacıyla Wilcoxon İşaret testi kullanıldı. Sürekli değişkenler arasında anlamlı korelasyon olup olmadığı ise Spearman'ın Korelasyon testi ile analiz edildi. Santral apne sendromu olan hastalarda ipsilateral R1: 9,45 ms, ipsilateral R2:28,75 ms kontrolateral R2 :32,5 ms olrak tespit edilirken kontrol grubunda ise ipsilateral R1:9,25 ms, ipsilateral R2 :33,35 ms, kontrolateral R2: 32,15 ms olarak tespit edildi. Santral uyku apne sendromlu hastalarda Blink refleksinde anlamlı bir latans değişikliği saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate whether there was a problem in the interneuronal junctions of patients with central sleep apnea using the blink reflex test. 18 patients with central type apneas and/or hipopneas and 21 controls were recruited.The blink reflex test was performed and R1, R2 and contralateral R2 (R3) wave values of both groups were recorded in milliseconds(ms). The results of blink test in patients with central sleep apnea were right side R1=9.45 ± 4.35 ms, R2= 33.35 ± 9.97ms, R3=32.15 ± 10.05 ms and left side R1=9.90± 3.82 ms, R2=31.5± 10.5 ms, R3=29.00 ± 4.77 ms, whereas the results of blink test in controls were right side R1=9.25 ±3.50 ms, R2=32.75 ± 11.4 ms, R3=32.50 ± 13.12 ms and left side R1= 7.35 ± 2.6 ms, R2=27.75± 9.75 ms, R3= 26.65 ± 14.5 ms. All left side (R1,R2,R3) blink reflex of the patients with central sleep apnea was statistically significant prolonged than controls. However there was no statistically significant difference between women with central sleep apnea and controls regarding all right side (R1,R2,R3) blink reflex. There was not statistically significant difference in R1, R2 and R3 waves of blink reflex between two groups.