Measurement of magnetic field generated by nonuniform AC current density using magntic resonance
Alternatif akım dağılımlarının yarattığı manyetik alanların manyetik rezonans kullanılarak ölçülmesi
- Tez No: 56838
 - Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Akım Yoğunluğu Görün tüleme, Manyetik Alan Ölçümü.To The Memory Of My Father And To My Mother, Magnetic Resonance Imaging, Current Density Imaging, Magnetic Field Measurement
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz ALTERNATİF AKIM DA?ILIMLARININ YARATTI?I MANYETİK ALANLARIN MANYETİK REZONANS KULLANILARAK ÖLÇÜLMESİ Müftüler, Lütfi Tugan Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Ziya İder Ağustos 1996, 112 sayfa Bu çalışmada, bir nesneye enjekte edilen alternatif akımların yarattığı manyetik alanlar Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) kullanılarak ölçülmüştür. Bir bölge içindeki manyetik alan ölçülürse, bu alanı yaratan akımlar curl işlemi kullanılarak hesaplanabilir. İletken bir nesne içindeki akım dağılımlarının ölçülmesi bazı araştırma alanlarında istenmektedir. Elektrokoter, Kardiyak Defibrilatörü gibi bazı tıbbi cihazlar insan vücuduna akım enjekte ederler. Bu cihazların oluşturduğu akım yollarının hesaplanması tasarımlarının iyileştirilmesinde kullanılabilir. Benzer şekilde, nesne içindeki akım yoğunluğunun bilinmesi, Elektriksel Empedans Tomografisinde uzaysal çözünürlüğün artırılmasında kullanılabilir. Bu çalışma için, daha önce statik manyetik alan ölçümü için tasarlanmış olan bir MRG darbe dizini adapte edilmiştir. Alternatif akımlar burst sinüs dalgası şeklinde, darbe dizini ile senkronize olarak uygulanmıştır. Sonuçta aide edilen sinyal analiz edilmiş ve örnek içindeki manyetik alan dağılımını hesaplayacak iki alternatif yöntem geliştirilmiştir. Yöntem, CuS04 eklenmiş tuz çözeltisi doldurulan çeşitli test cisimleri (fantom) üzerinde denenmiştir. Deneysel sonuçların doğruluğu simülasyon sonuçları ile teyid edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bu yöntemin ses frekanslarında ve en az birkaç miliamper seviyesindeki akımların kullanıldığı uygulamalarda kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD GENERATED BY NONUNIFORM AC CURRENT DENSITY USING MAGNETIC RESONANCE Müftüler, Lütfi Tugan Ph. D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya îder August 1996, 1 12 pages In this study, magnetic fields generated by AC currents injected into a sample is measured using Magnetic Resonance Imaging (MRI). If the magnetic field within a region is measured, the currents generating these fields can be calculated using the curl operator. Measurement of current density distribution inside a conducting object is desirable in several areas of investigation. Some medical equipment, such as electrocauters and cardiac defibrillators inject current to the body. Calculating the current paths generated by these equipment can be used to improve their design. Similarly, knowledge about the internal current distribution could be used to increase spatial resolution in Electrical Impedance Tomography (EIT). For this study, a MRI pulse, sequence that is originally designed for mapping static magnetic field is adapted. AC currents in the form of burst sine wave is, applied synchronous with the pulse sequence. The resulting signal equation is analyzed and two alternative algorithms are developed to reconstruct magnetic field distribution within the sample. Experiments are carried out on several test objects (phantoms) filled with G1SO4 doped saline solution. Experimental results are verified by simulation studies. Results show that this method can be used in applications where the frequency of the currents is in the audio range and the amplitude is a few milliamperes or more.