Akuaponik üretim sisteminde bitkilerin su kalitesi üzerindeki etkileri
Effects of plants on water quality in aquaponic production system
- Tez No: 568403
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akuaponik, Hidroponik, Amonyak, Nitrit, Nitrat, Biber, Capsicum annuum, Marul, Lactuca sativa, Koi (Cyprinus carpio koi), Aquaponic, Hidroponic, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Pepper, Capsicum annuum, Lettuce, Lactuca sativa, Koi (Cyprinus carpio koi)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, akuponik üretim sisteminde Biber (Capsicum annuum) ve Marul (Lactuca sativa) bitkilerinin üretim suyu kalitesi üzerindeki etkileri tespit edilmiştir. Bu amaçla, içerisinde koi (Cyprinus carpio koi) balıklarıyla birlikte biber ve marul bitkilerinin bulunduğu iki ayrı akuaponik sistem (AS1, AS2) ve kontrol amaçlı içerisinde bitki üretimi olmayan kapalı devre su ürünleri üretim sistemi (RAS) kurulmuştur. Çalışma süresince, sistemlerin farklı noktalarından alınan su örneklerinde, su kalite parametreleri ölçülmüştür. 24°C su sıcaklığında gerçekleştirilen çalışmanın sonunda balık ve bitkilerin %100 oranla büyüdükleri gözlemlenmiştir. Akuaponik sistemlerin suyunda bulunan nitratın (NO3-) sırasıyla %17.1 ile %13.4 oranında biber ve marul tarafından uzaklaştırıldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma dışardan herhangi bir ilave besin tuzu takviyesi olmadan biber ve marul bitkilerinin Koi balığı ile birlikte üretilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of pepper (Capsicum annuum) and Lettuce (Lactuca sativa L.) plants on water quality in the aquaponics production systems were determined. In this purpose, two separate aquaponics systems (AS1, AS2) including pepper and lettuce plants with koi (Cyprinus carpio koi) fish and closed recirculating aquaculture production system (RAS) without plant production for control purposes were established. During the study, water quality parameters were measured on water samples taken from different points of the system. At the end of the study carried out at a temperature of 24 C, it was observed that the fish and the plants were growth with a rate of 100%. It was determined that 17.1% and 13.4% of nitrate (NO3-) in the water of the aquaponics systems were removed by Pepper and Lettuce, respectively. This study showed that the production of pepper and lettuce with koi fish can be carry out in the aquaponics systems without any additional nutrient salt.