Kocaeli'nin İzmit ve Kartepe ilçelerinin siyasî kültürü
The political culture of İzmit and Kartepe districts of Kocaeli
  1. Tez No: 568428
  2. Yazar: NURCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasî kültür, kültür, kimlik, İzmit'in siyasî kültürü, Kartepe'nin siyasî kültürü, Political culture, culture, identity, political culture of Izmit, political culture of Kartepe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bireylerin siyasete ilişkin davranışlarının gelişmesinde ve şekillenmesinde yaşadığı toplumsal yapının inanç, değer, tutum ve davranışlarıyla, toplumun yönetim biçimi arasındaki ilişki etkili olmaktadır. Toplumun geleneklerinin, toplumdaki kurumların ruhunun, ülkedeki vatandaşların beklentilerinin ve ortak çıkarlarının anlamlı bir bütün olarak birbirleriyle uyum içinde olması beklenmektedir. Siyasî kültür hem toplumun içinde yer aldığı olaylarda hem de kişisel tecrübe ve davranışlarda var olur. Günümüzde pek çok disiplinle birlikte yürütülen bilimsel çalışmalar, siyasî gelenek ve süreçlerin kültürel boyutları üzerinde durmaktadırlar. Bu çalışmada; demokratik rejimin sürekliliği ve dayanıklılığı açısından önemi vurgulanan, halkın siyasî kültürünün özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kocaeli ilinin İzmit ve Kartepe ilçelerinde halkın gündemindeki siyasî kültür kapsamında yer alan konular ve gelişmelerle ilgili kamuoyundaki kanaatleri incelenmiştir. Halkın sosyal ve ekonomik beklentilerinin seçilmiş hükümetler tarafından yerine getirilmesi ile ilgili görüşleri araştırılmış, belirlenen doğrultuda toplumun inanç ve değer değişkenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümü kavramsal çerçevenin açıklanmasına ayrılmıştır. İkinci bölümünde İzmit ve Kartepe ilçeleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu kapsamda 18 yaş ve üzeri seçmen nüfus arasından tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 358 kişi ile yüz yüze görüşülerek, katılımcılara 85 farklı soru yöneltilmiş, elde edilen bulgular ve sonuçlar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise İzmit ve Kartepe ilçeleri, belirlenen hipotezler doğrultusunda karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the beliefs, values, attitudes, and behaviors of the social structure, and the form of government of the society is effective in developing and shaping the behavior of individuals in politics. The traditions of society, the spirit of the institutions in society, the expectations, and the common interests of the citizens in the country are expected to be in harmony with each other as a meaningful whole. Political culture is embodied both in the events of the society and in personal experiences and behaviors. Nowadays, scientific studies, which are carried out with many disciplines, focus on the political traditions and the cultural dimensions of the processes. This study aims to determine the characteristics of the political culture of the people, emphasizing the importance of the democratic regime in terms of continuity and durability. Public opinion on the issues and developments within the scope of the political culture of the public in Izmit and Kartepe districts in Kocaeli has been examined. The opinions of the people regarding the fulfillment of the social and economic expectations of the people were investigated and the belief and value variables of the society were tried to be determined. The first part of the study is devoted to the conceptual framework. In the second part, Izmit and Kartepe districts are handled separately. In this context, 358 people were selected with random sampling among 18 or older voter populations, and 85 different questions were asked to the participants, and the findings and results were evaluated separately. In the third section, Izmit and Kartepe districts were examined comparatively in accordance with the hypotheses.