The evolution of the neoliberal hegemony in the case of the European Union
Avrupa Birliği özelinde neoliberal hegemonyanın evrimi
  1. Tez No: 568435
  2. Yazar: GAMZE CEYLAN TOPAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Neoliberal Hegemonya, Avrupa Borç Krizi, Otoriter Neoliberalizm, Hegemony, Neoliberal Hegemony, European Debt Crisis, Authoritarian Neoliberalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Neoliberalizm, 1980'lerden itibaren küreselleşmenin de etkisiyle tüm dünyaya yayılarak ana-akım iktisat haline gelmiştir. Avrupa Birliği'nin kuruluşundan bugüne kadarki bütünleşme sürecinde de gerek oluşturulan mekanizmalar gerekse de üye ülkelerin para ve maliye politikalarına etki eden kriterler ve kısıtlamalar aracılığıyla Avrupa Birliği içerisinde bir neoliberal hegemonya inşa edilmiştir. Neoliberal hegemonyanın oluşumunda ulusötesi kapitalist sınıfın desteği yadsınamayacak derecede önemli bir paya sahiptir. Ancak 2008 yılında Amerika'da ortaya çıkarak Avrupa'yı borç krizine sürükleyen küresel kriz, Avrupa Birliği içerisindeki neoliberal hegemonyanın giderek daralıp etkisini yitirmesine sebep olmuştur. Krizle mücadele kapsamında çözüm getirmeyen neoliberal politikalarda ısrar edilmesi, ülkelere dayatılan kemer sıkma programlarının Avrupalıların refah düzeyine etki eden iktisadi konulara olan olumsuz etkisi, çözüm odaklı alternatif politikaların geliştirilememesi ve İngiltere'nin ayrılma kararı Avrupa Birliği'ni neoliberal hegemonya krizi bağlamında varoluşsal bir krize sürüklemiştir. Avrupa Birliği projesine destek veren sosyal güçlerin desteğinin azalması ile hegemonyanın baskıcı yönü ortaya çıkmış ve birçok Avrupa ülkesinde giderek otoriterleşen neoliberal politikalar uygulanmıştır. Bu kapsamda aşırı sağ partilerin yükselişi ile birlikte ortaya çıkan ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi söylemler Avrupa Birliği'nin kuruluşundan itibaren savunduğu temel değerler ile çelişmiş ve Avrupa Birliği'ndeki neoliberal hegemonyanın geleceğine ilişkin tartışmaları alevlendirmiştir. Bu çalışmanın temel amacı hegemonya, neoliberalizm ve Avrupa borç krizi kavramlarına ilişkin yazına katkı sağlamanın yanı sıra, Avrupa Birliği'ndeki neoliberal hegemonyanın oluşumunu, Avrupa borç krizini takiben neoliberal hegemonyanın krizini ve kriz sonrası dönemde neoliberal hegemonyanın otoriter neoliberal hegemonyaya evrimini tarihsel bir perspektiften incelemek ve neoliberal hegemonyanın geleceğine dair muhtemel senaryoları ortaya koymaktır. Çalışma, küresel finansal krizden yola çıkarak krizin neoliberal hegemonya üzerindeki etkisine ilişkin Avrupa Birliği özelinde bir inceleme ile sınırlandırılmıştır. Çalışma ile neoliberal hegemonyanın geleceğine ilişkin olarak ortaya konulan üç muhtemel senaryo; otoriter neoliberalizmden vazgeçilerek neoliberal hegemonyanın yeniden tesis edilmesi, daha da otoriterleşilmesi sonucunda neoliberal hegemonyanın sona ermesi ve parasal birliğin yanı sıra mali birliğin de sağlanması suretiyle neoliberal hegemonyanın yeniden tesis edilmesi şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Neoliberalism has become a mainstream economy by spreading to the world with the effect of globalization since 1980s. The neoliberal hegemony has been formed within the European Union through the mechanisms, criteria and restrictions affecting the monetary and fiscal policies of the member states during the integration process since the establishment of the European Union. The support of the transnational capitalist class is undeniably important in terms of formation of the neoliberal hegemony. However, the global crisis, which emerged in U.S. in 2008 and resulted in debt crisis in Europe, caused the neoliberal hegemony in the European Union to shrink and lose its effect. Within the scope of the fight against the global financial crisis, the insistence of neoliberal policies that did not bring any solutions, the negative impact of the austerity programmes imposed on the countries on the economic issues affecting the welfare level of Europeans, the failure to develop solution-oriented alternative policies and the decision of Britain to leave led the European Union to an existential crisis in the context of neoliberal hegemony crisis. With the decrease in strong belief of social powers supporting the European Union project, the repressive aspect of the hegemony emerged and the neoliberal policies which have become increasingly authoritarian have been implemented in many European countries. In this context, the discourse of racism and xenophobia, which emerged with the rise of far-right parties, contradicted the key values that the European Union has advocated since the establishment of the European Union and fueled the debate about the future of neoliberal hegemony in the European Union. The main purpose of the study is to contribute to the literature on the concepts of hegemony, neoliberalism and European debt crisis, to understand the formation of neoliberal hegemony in the European Union from a historical perspective, the neoliberal hegemony crisis following the European debt crisis, the evolution of neoliberal hegemony to authoritarian neoliberal hegemony in the post-crisis period and to reveal the possible scenarios for the future of neoliberal hegemony. The study is limited to a European Union-specific review of the impact of the crisis on neoliberal hegemony based on the global financial crisis. Three possible scenarios for the future of neoliberal hegemony are; the re-establishment of neoliberal hegemony by abandoning the authoritarian neoliberalism, the end of neoliberal hegemony as a result of further authoritarianism and the re-establishment of neoliberal hegemony by creating a fiscal union as well as the monetary union.