Küreselleşme ve tüketim kültürü: 1987 yılı sonrası Türkiye'de AVM kültürü
Globalization and consumption culture: Shopping mall culture in Turkey after 1987
  1. Tez No: 451629
  2. Yazar: APAK KEREM ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezleri Aşırı Tüketim, Küreselleşme, Tüketim, Tüketim Mekanları, Consumption, Consumption Spaces, Globalization, Overconsumption, Shopping Malls
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çalışmada, tüketimin aşırılaşmasının ardında yatan nedenler araştırılmıştır. Sanayi Devrimi, ücretli iş gücü ve büyük ölçekli üretimin başlangıcı ile tüketimin demokratikleşmesinde etkili olduğundan başlangıç noktası olarak ele alınmıştır. Türkiye bu süreçte farklı bir tikel örnek oluşturmadığından, ayrı başlıkta değil tüm başlıklar içinde yer verilmiş ve örneklendirilmiştir. İlk olarak tarihsel bir yaklaşımla, tüketimin ve tüketim mekanlarının geçirdiği dönemler irdelenmiş ardından güncel tartışmalara yer verilmiştir. Öncelikle tüketim kavramından ve aşırı tüketimden bahsedilmiştir. Devamında, sosyolojik, antropolojik ve psikolojik yaklaşımların yön verdiği tartışmalarda tüketimin; ihtiyaç, simgesellik, statü, bolluk, mutluluk, bilinçaltı ile bağlantısı kurulmuştur. İkinci olarak küreselleşmenin, özellikle iktisadi ve kültürel boyutunun bu aşırılaşmayla olan ilgisi ve rolü tespit edilmiştir. Bu bağlamda iktisadi olarak Sanayi Devrimi'nden bu yana yaşanan değişimler ve neoliberal dönem ele alınmıştır. Fordist üretim sistemi ve Post-fordist üretim sisteminin kitle üretimini artırıp tüketimin kitleselleşmesine nasıl katkıda bulunduğu araştırılmıştır. Kültürel olarak ise küresel kültürün hakimiyetinden, yerelin de pazarlandığından bahsedilip daha özel olarak medya ve din olgularına ayrı parantez açılmaktadır. Son olarak bu değişimlerin mekansal çıktıları olarak tüketim mekanları incelenmiş, tüm mekanların tüketime konu edilebilirliğine değinilmiştir. Özellikle alışveriş merkezlerinin tarihsel olarak geçirdiği dönüşüm daha detaylı incelenmiş ve neden tüketimin aşırılaşmasındaki ana merkezlerden biri olduğu irdelenmiştir. Alışveriş merkezlerinin, sınıfsal, zamansal ve kitlesel yönlerinden bahsedilip internet ortamında da yeni sanal mekanlar oluştuğuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates reasons behind overconsumption. Adopting a historical perspective, we took Industrial Revolution as a starting point because of its wide effect on paid labor force, large-scale production and democratization of consumption. The case of Turkey is not considered as a different example because of its resemblances to global examples; however we gave certain examples of shopping malls from Istanbul, Turkey. Firstly, historical development of consumption and consumption spaces are explored and then current discussions are taken into consideration. The study gives place to concept of consumption and overconsumption. And then, we tried to focus on the discussions given direction by sociological, anthropological and psychological approaches, and we tried to see connections between consumption and necessity, figurativeness, statue, abundance, happiness and subconscious. Secondly, interests of globalization, especially in the economic and cultural dimensions, with overconsumption have been identified with their respective role. Economically, changes developed and experienced since Industrial Revolution and neo-liberal period are discussed. It is investigated how Fordist and Post-Fordist production systems increased mass production and contribute to popularization of consumption on a global basis. Culturally, it's mentioned about global culture's hegemony and marketing of local culture then mention effects of media and religion. Lastly, consumption places are investigated as outputs of these changes and it is mentioned that all places are subjects of consumption. Especially, historical transformation of shopping malls is investigated in detail and analyzed why they become main places of overconsumption. It's also mentioned from class, history and mass dimension of shopping malls and touched on new cyber consumption places.