Effect of conceptual change instruction on understanding of heat temperature concepts and science attitude
Kavram değiştirme yönteminin öğrencilerin ısı ve sıcaklık kavramlarını anlamalarına ve fon tutumlarına etkisi
  1. Tez No: 56847
  2. Yazar: MUSTAFA BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Conceptual Change Text, Traditionally Designed Science Text, Misconception, Alternative Conception, Heat and Temperature, Logical Thinking Ability, Attitude Toward Science as a School Subject IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz KAVRAM DE?İŞTİRME YÖNTEMİNİN Ö?RENCİLERİN ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARINI ANLAMALARINA VE FEN TUTUMLARINA ETKİSİ BAŞER, Mustafa Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer GEBAN Eylül 1996, 90 sayfa Bu çalışmanın ilk amacı, kavramsal değişim metinlerinin ortaokul ikinci sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklığı anlamadaki başarılarına ve fen konularına olan tutumlarına etkisini geleneksel fen metinleri ile karşılaştırarak incelemektir. Her iki yöntem de ders saatleri içerisinde düzenli öğretimi destekleyici yönde uygulandı. Bu araştırmanın ikinci amacı ise iki farklı öğretim yönteminden oluşan öğretim biçimi, cinsiyet ve öğretim biçimi ile cinsiyetin etkileşiminin 7. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklık kavramlarım anlamadaki katkılarım incelemektir. Bu çalışmanın örneklemini Etimesgut Anadolu Lisesindeki aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 72 orta ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma 1996 yılı ilkbahar döneminde uygulanmıştır. Bu araştırmada deney grubu kavramsal değişim metinlerini kullanan grubu, kontrol grubu ise geleneksel fen metinlerini kullanan grubu oluşturmuşlardır. Araştırma 4 hafta sürmüştür ve ön test son test kontrol deseni üzerine oturtulmuştur. Araştırmada gerekli olan veriler başlıca (1) Isı ve Sıcaklık Kavramları Başarı Testi(2) Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği ve (3) Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi olarak üç ölçekten elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için t-testi ve çoklu regrasyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlan kavramsal değişim metinlerinden faydalanan öğrencilerin ısı ve sıcaklıkla ilgili başarılarının, geleneksel fen metinlerinden faydalanan öğrencilerden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Her iki öğretim yönteminin öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı tutumlarım istatistiksel olarak eşit derecede geliştirdiği gözlenmiştir. Diğer. yandan araştırma sonuçlan öğretim biçimi ve cinsiyet ile öğretim biçimi arasındaki etkileşimin ısı ve sıcaklık kavramlanndaki başanya manidar bir katkıda bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan ve geliştirilen araçların ilerideki benzer çalışmalarda faydalı olması umulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Fen Metni, Kavramsal Yanılgı, Alternatif Kavram, Isı ve Sıcaklık, Mantıksal Düşünme Yeteneği, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONCEPTUAL CHANGE INSTRUCTION ON UNDERSTANDING OF HEAT AND TEMPERATURE CONCEPTS AND SCD2NCE ATTITUDE BASER, Mustafa M.S., Department of Science Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer GEBAN September 1996, 90 pages The first main purpose of this study was to explore the effectiveness of conceptual change text over traditionally designed science text on understanding of heat and temperature concepts, and attitude toward science as a school subject, when both teaching methods were used as a supplement to the regular classroom instruction. The second aim was to identify the relative influence and contribution of sex, treatment, and interaction between sex and treatment on seventh grade students' understanding of heat and temperature concepts. The subjects of this study consisted of 72 seventh grade students from two General Science Classes of the same teacher in Etimesgut Anatolian Lycee. The study was conducted in the spring semester in 1996. IllDuring teaching the topic of heat and temperature in a general science curriculum, the experimental group received reinforcement via the conceptual change texts while the control group utilized traditionally designed science texts, over a period of four weeks. Pretest and post test measures were taken on the two dependent variables; school science achievement related to heat and temperature concepts measured with the Heat and Temperature Concepts Achievement Test, and science attitude measures with Attitude Scale Toward Science as a School Subject. Logical Thinking Ability Test was used at the beginning of treatment to determine students' reasoning ability levels. T-test and Multiple Regression Analysis were used testing the hypotheses of the study. The results indicated that the conceptual change text group scored significantly higher than the traditional science text group with respect to achievement related to heat and temperature concepts. These two modes of instruction developed statistically equal attitude toward science as a school subject. Also, two predictor variables (treatment and interaction between sex and treatment), each made a significant contribution to the variation in achievement. It can be expected that results of this study and instruments developed for this study will help future studies in related fields.