Urban populism: Redistribution of urban land rants
Kentsel populizm: Kentsel arsa rantlarının yeniden dağıtılması
- Tez No: 56849
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Popülizm, Kentsel Arsa Rantları, Kentsel Arsa Piyasası, Yasallaştırma, İslah îmar Planı, Yeniden Geliştirme, Refah Transferi VI, Urban Populism, Urban Land Rents, Urban Land Market, Regularization, Squatter Improvement Plan, Redevelopment, Wealth Transfer IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
oz KENTSEL POPÜLİZM: KENTSEL ARSA RANTLARININ YENİDEN DA?ITILMASI Taşan, M. Tuna Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Eylül 1996, 173 sayfa Bu çalışmanın amacı“kentsel populizm”i kentsel rantların dağıtılmasına bir müdahale biçimi olarak tanımlamak ve kentlerdeki yasal olmayan gelişmelerin yasallaştırılmasıyla kentsel arsalarda oluşan değer artışlarının farklı gruplar arasında yarattığı refah transferlerinin populist politikaların bir sonucu olduğunu vurgulamaktır. Çalışmada, 1980'lerde gündeme gelen“Islah İmar Planları”, yasallaştırma sürecine örnek olarak alınmıştır. Çalışma alanı olarakseçilen Ankara'da, özellikle yüksek rant getiren bölgelerde yer alan gecekondu alanlarının İslah îmar Planlan ile yeniden geliştirilmesi ile oluşan değer artışlarının, süreçte yer alan farklı aktörler ve kent ekonomisi açısından yarattığı kazanımlar ve kayıplar fayda-maliyet analizi yapılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN POPULISM: REDISTRIBUTION OF URBAN LAND RENTS Taşan, M. Tuna M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın September 1996, 173 pages This study aims to define“urban populism”as a type of interference to the redistribution of urban land rents and to emphasize wealth transfers among different groups, created by rent increases formed in urban land with the regularization of illegal developments in cities as a result of the populist policies. In the study,“Squatter Improvement Plans”which emerge in the 1980s are taken as a sample for the regularization process. Gains and losses of different actors involved in this process and of urban economics, are examined by cost-benefit analysis in the case of Ankara. Special emphasis is placed on how this process is reflected in rent increases formed with the redevelopment of illegally developed areas, mespecially in the high rent areas, by means of Squatter Improvement Plans.