Thermomechanically coupled rigid-viscoplastic analysis of metal forming
Metal şekillendirme işlemlerinin termomekanik bağlı rijit-viskoplastik analizi
  1. Tez No: 56853
  2. Yazar: M.ÇINAR GERÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Şekillendirme Benzetimi, Sonlu Eleman Yöntemi, Termomekanik Bağlama, Isı Transferi iv, Metal Forming Simulation, Finite Element Method, Thermomechanical Coupling, Heat Transfer iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde, daha önceden geliştirilmiş bir program olan PLADAN, termomekanik bağlı analiz yapmak üzere geliştirilmiştir. PLADAN aslen izotermal, üç boyutlu büyük plastik genlemelerin analizini otomatik ağ yenileme ve linear kontak algoritması kullanarak yapmaktadır. Gelişmeler, pekleşmenin sıcaklığa ve gerilme hızına bağlı olmasını da içermektedir. Sıcaklık özellikleri izotropik ve sıcaklıktan bağımsız kabul edilmiştir. Isı iletimi, deformasyona bağlı ısı üretimi ve konveksiyon ve sabit sıcaklık sınır koşulları göz önünde bulundurulmuştur. Zamana bağlı ısı transferi problemi Galerkin ve tek adımlı 8 ailesi integrasyon metodu kullanılarak çözülmüştür. Geliştirilen program, bir, iki ve üç boyutlu analitik ve deneysel problemlerle sağlanmıştır. Son olarak, programın bazı üç boyutlu gerçek hayattan alınmış uygulamaları sunulmuş ve sonuçlan tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an existing computer code, PLADAN has been improved to include the thermomechanically coupled analysis ability. PLADAN was originally developed to analyze isothermal, three dimensional large plastic deformation with auto remeshing and linear contact algorithm. The improvements also contain hardening that is temperature and strain rate dependent. The thermal properties are assumed to be isotropic and independent of temperature. Heat conduction conditions, heat generation rate due to deformation, convective and constant temperature boundary conditions are considered. The transient heat transfer problem is solved using the Galerkin method and one step 8-family time integration scheme. The developed code has been verified by means of one, two and three dimensional analytical and experimental problems. Finally, some three dimensional real-life applications of the code are presented and the results are discussed.