Correlation smooting for DOA tracking subspace tracking by jacabi method and their performances in conjuction with music
Geliş yöünün izlemek için ilinti, düzleme jacobi yöntemi ile altuzay izleme ve bunların ÇSS ile başarımı
  1. Tez No: 56852
  2. Yazar: MUSTAFA KOŞAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yön bulma, ÇSS algoritması, altuzay izleme, Kalman süzgeci. vı, direction finding, MUSIC algorithm, DOA tracking, Kalman filter. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz geliş yönünü izlemek için ilinti düzleme, jacobı yöntemi ile altuzay izleme ve bunların çss ile başarımı Koşaroğlu, Mustafa Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 1996, 94 sayfa Çoklu düzlem dalgaların geliş yönlerinin (GY) kestirimi için sinyal alt uzay yöntemlerin kullanılmasına yönelik büyük bir ilgi vardır. Bu yöntemler gözlemle rin ilinti matrisinin durağan kestirimini elde eder ve açıları onun özvektörleri ve altuzaylarından kestirir. Değişken ortamda, durağan kestirimin yerini, geçmişe doğru unutma sağlayan bazı değişkenleri içeren bir ilinti matrisi yenileme şekli alır. Varolan izleme algoritmaları üzerinde yapılan incelemeler, izlenebilirliği sağlayan ve izleme davranışını belirleyen ilinti matrisi yenileme şekillerinde bu lunan unutma değişkenlerinin gözlemsel seçildiğini gösterdi. Bu çalışma Çoklu Sinyal Sınıflandırma (ÇSS) yöntemi ile oluşan GY kestirim hatasının değerlen dirilebilmesi için bir çözümleme sunmaktadır. Gürültü ve izlemede gecikme hatalarının etkileri, her iki hatanın birleşiminin toplam hatayı veren bir ek- lenebilirliğin geçerli olduğu varsayılarak, bağımsız ele alınmıştır. Böylece, en uygun unutma değişkeninin seçimi, toplam hatanın bir en küçüğü bulunarakmümkündür. Çözümleme sonuçlarının bilgisayar benzetimleri ile oldukça doğru olduğu gösterilmiştir. Ek olarak, toplam hatayı azaltan yöntemler araştırılmış ve Kalman öngörümcüsünün çok iyi çalıştığı gözlenmiştir. Yenilenen ilinti matrisinin özvektörlerinin yenilenmesi dikkat gerektirir. Özel likle altuzay izleme algoritmalarında başarımın bozulmasının ana sebebinin, yinelemeler sırasında altuzay vektörlerinin birbirine dikey ve birim uzunlukta olması sınırlamasının bozulması olduğu gözlenmiştir. Eşikli Jacobi yönteminde hesap sayısını azaltan bir izleme yöntemi önerilmiştir. Yöntem basit ve temel vektörler arasında dikeylik ve birim uzunluk sınırlamasını koruyan birim uzun luktaki dikey dönüşümlere dayanır. Yöntemin istenilen alt uzaylara yakınsama yönünden emniyetli olduğu gösterilmiştir. ÇSS algoritması ile, hesap doğruluğu üzerinde kesin bir üst sınır türetilmiş ve bilgisayar benzetimleri ile kontrol edilmiş tir, işlem hızım arttırıcı çareler ayrıca araştırılmış ve özellikle yöntem, tümleşik devre teknolojisi ile gelecek vaad etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION SMOOTHING FOR DOA TRACKING, SUBSPACE TRACKING BY J AC OBI METHOD AND THEIR PERFORMANCES IN CONJUNCTION WITH MUSIC Koşaroğlu, Mustafa Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçm Tanık September 1996, 94 pages There has been a great deal of interest in the use of signal subspace meth ods for estimating direction of arrivals (DOAs) of multiple plane waves. These methods form a batch estimate of the correlation matrix of observations and the angles are estimated from its eigenvectors and their subspaces. In a nonstation- ary environment, the batch estimation is replaced by a correlation matrix update scheme which includes some parameters to allow forgetting through past. The examination on the present DOA tracking methods revealed that the forgetting parameters that afford tractability and determine the tracking behaviour, are chosen emprically. This work presents an analysis for the resultant DOA es timation error in conjunction with the Multiple Signal Classification (MUSIC) algorithm. The effects of noise and tracking lag errors are treated independently by assuming that a kind of superposition holds for the total error as a combina- mtion of both types of errors. The optimum choice of the forgetting parameter is then possible by locating the total error to a minimum. The analytical results were shown to be quite accurate via computer simulations. Additionally, meth ods that reduce the total error are sought and the Kalman predictor is observed to perform very well. The re-newal of eigenvectors of the updated correlation matrix needs proper considerations. The violation of the orthonormality constraint among the sub- space basis vectors' estimates is observed to be the main cause of performance degradation. A method for reducing the number of computations in the thresh old Jacobi method for subspace tracking is proposed. The method is simple and based on orthonormal rotations which preserve the orthonormality constraint among the basis vectors. It is shown to be accurate and safe in terms of con vergence to the desired subspaces. A strict upper bound on the computation accuracy is derived in conjunction with the MUSIC algorithm, and tested via computer simulations. The remedies that increase the processing speed are also investigated. Especially in view VLSI, the method seems promising.