Harmonic pollution in Turkish distribution system
Türkiye dağıtım sistemindeki harmonik kirlenme
- Tez No: 56854
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Current Harmonic, Voltage Harmonic, Harmonic Sources, Harmonic Effects, IEEE and TEK standards m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye elektrik dağıtım sistemindeki akım ve gerilim harmonikleri ölçülüp, bunların IEEE ve TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) standardlarına uygunlukları kontrol edilmiştir. Son yıllarda, doğrusal olmayan karakterli yüklerin kullanımlarının çok büyük oranlarda artmasıyla elektrik sistemine çok büyük zararları olan harmoniklerin oluşumları da artmıştır. Dünyada, harmoniklerin elektrik sistemine olan etkilerini araştıran çalışmalar artmış ve harmonikleri kısıtlamak için dağıtım şirketleri ve IEEE, müşterilerin çektiği akımdaki harmonik limitlerini belirleyen standartlar uygulamaya koymuştur. Türkiye elektrik dağıtım sistemi de aynı sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen şimdiye kadar harmoniklerin sistemdeki oranlarıyla ilgili çalışma yapılmamış ve bu konuyla ilgili hiç bir bilgi yoktur. Türkiye'de ilk olan bu çalışmada, besledikleri yüklere göre sekiz farklı gruba bölünmüş, yüzlerce transformatör merkezinin alçak gerilim haralarında harmonik analizör ile anlık harmonik değerleri ölçülmüştür. Anahtar Kelimeler : Akım Harmonikleri, Gerilim Harmonikleri, Harmonik Kaynaklan, Harmoniklerin Etkileri, IEEE ve TEK standartları iv
Özet (Çeviri)
In this thesis, current and voltage harmonics in Turkish distribution system are measured and checked in accordance with the IEEE and TEK (Turkish Electricity Authority) standards. In recent years, increased usage of nonlinear loads has caused in the increasing of harmonics which are very harmful in the distribution system. The studies investigating the effects of harmonics to the electrical system and equipments have increased and in order to prevent increasing of harmonics, IEEE and power utilities have determined harmonic limits for consumer demands. Although the harmonic problem is effective in Turkish distribution system too, up to now, no serious investigation has been made and there is no information about harmonic content of Turkish distribution system. During the study, the measurements were made by harmonic analyzer at low voltage terminals of distribution transformers divided into eight different groups according to the load supplied and simultaneous values of harmonic contents were measured.