Kahramanmaraş ekolojik koşullarında farklı azot dozu uygulamalarının çörek otunun (Nigella sativa ) verim ve kalitesine etkisi
The effect of different nitrogen dosage applications on the yield and quality of black cumin (Nigella sativa) in kahramanmaras ecological conditions
  1. Tez No: 568620
  2. Yazar: HARUN KIZILYILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot dozu, Çörek otu, Nigella sativa, sabit yağ, uçucu yağ, Nitrogen dose, Nigella, Nigella sativa, fixed oil, essential oil
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama arazisinde 2017-2018 kış yetiştirme sezonunda, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada yedi farklı azot dozu (0, 2, 4, 6, 8, 10, 12 kg da-1) ve Nigella sativa türü kullanılmıştır. Çalışmada tarla denemesi sırasında ve hasat sonrasında, bitkisel, verim ve kalite ile ilgili bazı özellikler incelenmiştir. Alınan ölçümler sonucunda farklı azot dozlarında; bitki boyu 33.76-76.83 cm, ilk dal yüksekliği 13.10-20.60 cm, ilk kapsül yüksekliği 19.76-29.40 cm, dal sayısı 5.43-12.43 adet bitki-1, kapsül sayısı 9.70-25.76 adet bitki-1, kapsüldeki tohum sayısı 110.70-126.73 adet kapsül-1, bin tane ağırlığı 2.40-2.47 g, tohum verimi 103.97-165.00 kg da-1, sabit yağ verimi %32.09-49.13, sabit yağ oranı %21.83-22.83, uçucu yağ oranı %0.60-0.84, protein oranı %16.26-18.69 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, azot dozlarının bitki boyu, dal sayısı, tohum verimi, sabit yağ verimi, uçucu yağ oranı ve protein oranı üzerine etkisi önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; Kahramanmaras Sütcü Imam University Faculty of Agriculture Department of Field Crops Research and Application land was carried out in 2017-2018 winter growing season. The study was conducted with three replications according to randomized block design. The seven different nitrogen doses (0, 2, 4, 6, 8, 10, 12 kg da-1) and Nigella sativa species were used. This study, some features related to plant, yield and quality were investigated during field trial and post harvest. As a result of the measurements taken at different nitrogen doses; plant height 33.76-76.83 cm, height of the first branch 13.10-20.60 cm, height of the first capsule 19.76-29.40 cm, the number of branches 5.43-12.43 piece plant-1, number of capsules 9.70-25.76 piece plant-1, the number of seeds in the capsule 110.70-126.73 piece capsule-1, thousand grain weight 2.40-2.47 g, seed yield 103.97-165.00 kg da-1, fixed oil yield was 32.09-49.13%, fixed oil rate was 21.83-22.83%, essential oil content was 0.60-0.84%, protein content was found to be 16.26-18.69%. According to the results of the research, the effect of nitrogen doses on plant height, number of branches, seed yield, fixed oil yield, essential oil ratio and protein ratio were found to be significant.