Kahramanmaraş şartlarında bazı tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.) çeşitlerinin bitkisel özellikleri ve yem değerleri
The morphological characteristics and feed values of some annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) varieties in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 568619
  2. Yazar: MUSTAFA NUR TAŞSEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SÜHA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel özellikler, Lolium multiflorum Lam, ot verimi, ham protein oranı, tek yıllık çim, yem kalitesi, Annual ryegrass, crude protein ratio, feed value, herbage yield, Lolium multiflorum Lam, morphological characteristics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, 11 farklı tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.) çeşidinin bitkisel özellikleri ve yem kalitelerini belirlemek amacıyla, 2016-2017 yetiştirme sezonunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında tesadüf bloklarında deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede materyal olarak, tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.) çeşitlerinden Alberto, Bogueano, Braulio, Devis, Excellent, Hellen, Medoacus, Pollanum, Rambo, Trinova ve Udine tek yıllık çim çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek yeşil ot verimi 3852 kg/da ve kuru ot verimi 1184 kg/da ile Pollanum, kuru madde oranı % 31.3 ile Udine, ana sap kalınlığı 3.61 mm ile Alberto, ana sap uzunluğu 117.07 cm ile Rambo, bayrak yaprak eni 8.46 mm, bayrak yaprak boyu 25.27 cm ile Pollanum, boğum arası uzunluğu 154.64 mm ile Trinova, ham protein oranı % 13, ham protein verimi 140.82 kg/da ve ADF oranı % 38.17 ile Helen, sindirilebilir kuru madde değeri (SKMD) % 61.63 ile ve ham kül oranı % 12.77 ile Medoacus, NDF oranı % 62.38 ile Braulio, kuru madde alım değeri (KMAD) % 2.12 ve nispi yem değeri (NYD) % 100.04 ile Excellent çeşitlerinden elde edilmiştir. Kahramanmaraş şartlarında, incelenen tüm tek yıllık çim çeşitleri arasında, özellikle sindirilebilir kuru madde verimi değerleri açısından, Pollanum çeşidinden en yüksek sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the herbal characteristics and feed quality of 11 different annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) varieties in the experimental field of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture and Department of Field Crops in 2016-2017 growing season. The study was established according to the completely randomized block design (CRD) with three replications. In the experiment, Alberto, Bogueano, Braulio, Devis, Excellent, Hellen, Medoacus, Pollanum, Rambo, Trinova and Udine varieties were used as annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) varieties. According to the research results; the highest green herbage yield with 3852 kg/da and hay yield with 1184 kg/da in Pollanum, main stem thickness with 3.61 mm in Alberto, main stem length with 117.07 cm in Rambo, flag leaf width with 8.46 mm and flag leaf length with 25.27 cm in Pollanum, internode length with 154.64 cm with Trinova was obtained. Also crude protein content, crude protein yield and acid detergent fibre (ADF) were 13%, 140.82 kg/da and 38.17% respectively in Helen. Neutral detergent fibre (NDF) 62.38% in Braulio, relative feed value (RFV) 100.04% in Excellent, dry matter ratio with 31.3% from Udine varieties was obtained. Among the all annual ryegrass varieties examined, it was seen that Pollanum variety had better results in terms of digestible dry matter yield in Kahramanmaraş conditions.