Turizmin gelişmişlik düzeyine göre yerel halkın turizm algısı: Alanya- Erdek ve Kalecik'te karşılaştırmalı bir araştırma
Perception of tourism among locals according to the development level of tourism: A comparative research in Alanya-Erdek and Kalecik
- Tez No: 568741
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULCELİL ÇAKİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizmin Etkileri, Yerel Halkın Algıları, Turizm Gelişimine Destek, Anahtar Kelimeler: Tourism, Tourism's Impacts, Resident Perceptions, Support For Tourism Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Destinasyonlarda gerçekleşen turizm faaliyetleri yerel halkın yaşantısını çeşitli yönlerden olumlu/olumsuz etkileyebilmektedir. Halkın turizm algısı, destinasyonun turizmin gelişmişlik düzeyine ve halkın turizmden beklentilerine göre değişmektedir. Yerel halkın turistlere olan yaklaşımı, turizmin bölgelerinde gelişimi açısından önem kazanmaktadır. Turizm araştırmalarında bölgenin turizme yönelik potansiyeli her ne kadar yüksek olursa olsun, yerel halkın desteği ve katkısı olmadan o bölgede turizmde gelişme sağlanmasının oldukça zor olduğu belirtilmektedir. Bir bölgedeki yerel halkın turizm gelişim düzeyine göre turizme bakış açısının ve turizme desteklerinin ne düzeyde olduğunun araştırılması, her şeyden önce turizm planlamacılarının ve yerel yöneticilerin bölge turizmi için doğru planlama yapabilmelerini ve doğru stratejiler geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bunun sonucunda bölgelerin gelecekte arzu edilen turizm gelişimi ve hareketleri için doğru yolda ilerleyebilme olanağı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu amaçla hazırlanan bu çalışmanın amacı; turizm açısından farklı gelişmişlik düzeylerine sahip Alanya-Erdek-Kalecik'te, halkın bölgelerindeki turizm gelişimine ilişkin algıları ile turizme destek verme düzeylerinin ölçülmesidir. Bununla birlikte yerel halkın kişisel özelikleri ile toplam turizm etkisini oluşturan faktörler arasında hangilerinin daha çok ön plana çıktığı belirlenecektir. Halkın turizm gelişimine destek verip vermediğini de ortaya çıkarmak araştırmanın diğer amacıdır. Araştırmanın çalışma evrenini, Alanya, Erdek ve Kalecik'te yaşayan 20-69 yaş arasındaki bireyler oluşturmaktadır. İlçelerin yaş ve cinsiyet bazında nüfus dağılımı dikkate alınarak, her üç ilçe için yaş ve cinsiyet bazında kota belirlenmiştir. Kotalara erişme ise amaçlı ve kolayda örnekleme ile gerçekleştirilmiştir. Anket, 2018 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında araştırmacının kendisi tarafından her üç ilçede ayrı ayrı olmak üzere yüz yüze uygulanmıştır. Uygulama dönemi sonunda analizlerde kullanılmak üzere 1251 anket elde edilmiş ve verilerin analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilere kayıp veri analizi, sapan analizi, normallik dağılım testi, güvenilirlik, geçerlik, frekans, ki-kare, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) ve regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre halkın turizm sektörünün gelişmesine verdiği desteğin ilçelere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Alanya'da ve Erdek'te ekonomik fayda, Kalecikte ise ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel faydanın halkın turizmin etkilerini algılamada etkili faktörler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca halkın bölgelerinde turizmin gelişimine yönelik yaklaşımının olumlu olduğu ve ekonomik beklentilerini turizm sayesinde karşılayabilecekleri düşüncesi ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism activities performed in a destination can affect the life of the locals in different ways in a negative or a positive way. The effects of tourism on locals and perception of tourism differ according to the development level of tourism and their expectations from tourism. Local people's approach to the tourists is getting more and more important in order for tourism to develop in their region. It is pointed out that no matter how high the potential of the region may be, it is too difficult to develop tourism without the support and the contribution of the locals. Studying the level of locals' tourism perspective and their contribution according to their perception of tourism will primarily help the tourism planners and local authorities to make the right planning and create the right strategies for the region. It is thought that it will provide an opportunity for the regions to follow the right track for the desired tourism development and activities in the future. The goal of the study which has been prepared for this objective is to evaluate the perception and the attitude of the locals about the development of tourism in their region and their contribution level in the regions whose development levels are different (Alanya-Erdek-Kalecik). At the same time, it will be determined which ones come into prominence between factors of the characteristics of the locals and the ones which create total tourism effect. The other aim of the study is to find out whether the people contribute the development of tourism or not. In the study, the data has been collected with a survey which has been built up based on the literature. Sampling framework of the research is composed of the 20-69 years of age people living in Alanya, Erdek and Kalecik. A quota has been determined for age and gender with regard to the population distribution of the towns according to them. Reaching to the quotas has been realized with purposed and convenience sampling method. The survey was implemented by the researcher himself, face to face, in these three towns seperately in July and August of 2018. At the end of the implementation period, 1251 surveys were gathered to get analyzed. The data of 1251 questionnaires were analyzed within the scope of the research. Missing data analysis, multiple abnormal analysis, and multiple normal distribution tests were applied to the data. Besides descriptive statistics, reliability, validity, factor, chi-sguare, regression, and variance analyzes were used. According to the analysis results, it has been found out that the support of the people for the development of tourism differs from one town to the other. It's found out that eonomic benefit in Alanya and Erdek, and economic, socio-cultural, and environmental benefits in Kalecik are powerful effects in people's perceiving of the effects of tourism. Also, people's attitude towards the development of tourism in their region is positive and they think that they can meet their economic expectations with tourism.