Marshall Mcluhan'ın küreselleşme düşüncesinin tarihsel kökenleri
The historical origins of marshall mcluhan's theory of globalization
  1. Tez No: 568784
  2. Yazar: SEYİT KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: McLuhan, küreselleşme, sözlü kültür, yazılı kültür, elektronik teknolojisi, McLuhan, globalization, oral tradition, written tradition, electronics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
“Küreselleşme”kavramı, bilimsel literatürde ilk defa 1960'lı yıllarda Kanadalı iletişim bilimci Marshall McLuhan(21 Temmuz 1911-31 Aralık 1980) tarafından kullanılmıştır. McLuhan, küreselleşme olgusunu iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle ilişkilendirerek tarihsel bir sürece dayandırmıştır. McLuhan, Greklerde M.Ö. 8. asırda fonetik alfabe kullanımı ile başlayan ve M.S. 15. asırda matbaa ile genişleyen, yazının başat olduğu kültürel durumun Batılı insanı sözellikten ve kabilesellikten kopardığını; tarihsel sürecin nihai noktası olarak da elektronik teknolojisinin dünyayı küresel ölçekte bir köye dönüştürdüğünü, kabileselliği tekrar geri getirdiğini iddia etmiştir. McLuhan'ın, küreselleşmeyi iletişim ve kültür tarihi açısından göz ardı edilemeyecek bir biçimde temellendirmesi düşüncelerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu tez çalışması, Marshall McLuhan'ın küreselleşme düşüncesini inceleyerek, bu düşüncenin tarihsel kökenlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. İletişim tarihi açısından ana omurgası sözlü kültür; yazılı kültür ve elektronik uzam şeklinde belirmiş olan iletişim tarz ve biçimlerinin yaratmış oldukları etkilere dayanarak, McLuhan düşüncesi çerçevesinde küreselleşme kavramına bütünlüklü bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Çalışma kapsamında Batı Uygarlığı'nın Antik Yunan'dan Postmodern döneme doğru sözlü kültür, yazılı kültür ve elektronik uzam eksenindeki dönüşümü; her evrenin paradigmasını oluşturan felsefi-bilimsel zemin etrafında söz-yazı; zaman-mekan; bireysellik-toplumsallık bağlantıları ve epistemolojik, ontolojik yönelimler incelenmiştir. McLuhan'ın elektronik teknolojisi ile ilişkilendirdiği küreselleşme ile akustik uzamda gerçekleşen sözlü kültür evreni arasında kurduğu analojinin sıhhati ve tartışmaya açık yönleri ortaya konulmuştur. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of“Globalization”was first used in the scientific literature by Canadian communication theorist Marshall McLuhan in the 1960s. McLuhan has linked the phenomenon of globalization with developments in communication technologies and based it on a historical process. McLuhan claimed that the cultural situation in which the writing was dominant began with the use of phonetic alphabet by Greeks in the 8th century BC, expanded with the invention of the printing press in the 15th Century AD and diverted Western man from tribality and verbal communication and, as the ultimate point of the historical process, electronics turned the world into a village on a global scale and brought back the tribality. McLuhan grounds globalization in a way that cannot be ignored in terms of communication and cultural history, and it reveals the importance of his thoughts. This thesis examines Marshall McLuhan's idea of globalization and aims to reveal the historical origins of this idea. On the basis of McLuhan thought, it aims to give a holistic view to the concept of globalization based on the effects of the styles and forms of communication, which have appeared in the forms of oral tradition, written tradition and electronic culture. The transformation of Western Civilization from the Ancient Greek to the Postmodern Period in terms of oral tradition, written tradition and electronic culture was examined in the scope of the study. Speech-writing, space-time, individuality-sociality connections and epistemological, ontological orientations were examined in the axis of the philosophical-scientific ground that constitutes the paradigm of each period. The accuracies and the controversial aspects of the analogy that McLuhan established between the globalization he associated with the electronics and the universe of oral tradition that takes place in acoustic space were presented. Literature review method was used in the study.