İslam Hukukunda boşama sonrası kocanın karısına nafaka ödeme mükellefiyeti
The obligation of alimony of husband for his wife after the divorce in Islamic Law
- Tez No: 568785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Nafaka, iddet, boşanma, bâin talak ve ricî talak, Alimony, iddah, divorce, talaq, bâin talaq, raj'ah talaq
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İslam hukukunda nafaka sorumluluğu, evlilik müddetince ve evlilik sonrası iddet süresince olmak üzere kocanın karısına karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu bir görevdir. Tezimizde, özellikle boşama sonrası nafakanın üzerinde durulmaktadır. İslam hukukunda boşama sonrası nafaka müddeti, iddet ile sınırlandırıldığı için çalışmamızda iddet ve iddet müddetinin açıklanmasına yer verilmiştir. Türkiye'de yaşayan bizlerin hayatı, Medeni hukuk çerçevesinde şekillenmektedir. Bu tezde, her iki hukuk kuralını uygulayan insanların durumu göz ardı edilmedi. Nafaka kavramı Medeni hukuk ve İslam hukuku açısından değerlendirildi ve aralarındaki farklar ve benzerlikler ortaya kondu. Tezimizde başlıca; nafaka, mehir, maddi tazminat, manevî tazminat, iddet, bâin talâk, ricî talâk ve“sosyal devlet anlayışı”gibi kavramların açıklanmasına ve mukayese edilmesine yer verildi.
Özet (Çeviri)
According to the Islamic Law, alimony is an obligation for the husband to carry through in a marriage, more so in the event of a divorce. Our thesis mostly emphasizes on alimony after the divorce. As the time of alimony is restricted by a period of delay(iddah), the specified period of delay and its explanation was also included in the thesis. Our lives are shaped by Turkish Civil Code in Turkey. In this thesis, conditions of people who apply to both of these law codes was not overlooked. Concept of alimony was commented on according to both the Civil Code and Islamic Law and the similaries and differences between them were put forth. Concepts such as alimony, mahr (dowry), material and immaterial compensation, iddah (period of delay), revocable ( talaq raj'ah) and irrevocable (talaq al-bâin) divorces and the welfare state concept were explained and compared in our thesis.