Endüstri yapılarında yeniden işlevlendirme sürecinde iç mekan analizi: Konya Tantavi Ambarı örneği
Interior analysis in the process of reuse of industrial buildings: Konya Tantavi Warehouse case
  1. Tez No: 568791
  2. Yazar: CENGİZ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA KÖSE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri, Tasarım, İç Mimarlık, Industry, Design, Interior Architecture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Endüstri yapılarının ve endüstriyel alanların yeniden işlevlendirilmesi konusu, Endüstri Devrimi ile birlikte ortaya çıkan endüstri yapılarına ve çağdaş koruma yöntemlerinden olan yeniden işlevlendirmeye dayanmaktadır. Aynı anda mimarlık, kültür, tarih, teknoloji gibi birçok alanda görülen değişim ve dönüşümlerle şekillenen fiziksel çevre, kent mekanlarının tarihsel deneyimlerini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda; işlevin, estetiğin, sanatın, tekniğin, geometrinin, sosyo-kültürel ve psiko-sosyal dinamiklerin, mekansal tezahürlerini ortaya koyan mimarlık, öne çıkmaktadır. Toplumsal, teknolojik, ekonomik, siyasi vb. birçok alanı kısmen veya tamamen dönüştüren Endüstri Devrimi, bu alanlarla hayat bulan kentlerin değişen karakteri, kimliği ve kent dokusu ile doğrudan ilişkilidir. Çalışma kapsamında, endüstri yapılarında yeniden işlevlendirme sürecinde iç mekan analizi: Konya tantavi ambarı örneği incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma endüstri yapılarının çevreye daha duyarlı, daha sürdürülebilir yapılar olması, insanların sağlığı ve refahı için dolayısıyla ülkelerin gelişebilmesi için önem taşımaktadır. Dolayısıyla araştırmanın temel yapı türü olan endüstri yapılarının daha sürdürülebilir hale gelmesine katkı sunması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of the re-functionalization of industrial structures and industrial areas is based on the industrial structures that emerged with the Industrial Revolution and the re-functionalization of modern conservation methods. At the same time, the physical environment, shaped by the changes and transformations seen in many fields such as architecture, culture, history and technology, reveals the historical experiences of urban spaces. In this context; architecture, which reveals the spatial manifestations of function, aesthetics, art, technique, geometry, socio-cultural and psycho-social dynamics. Social, technological, economic, political and so on. The Industrial Revolution, which transforms many areas in whole or in part, is directly related to the changing character, identity and urban fabric of cities that come to life with these areas. In this study, Interior Analysis in the Process of Reuse of Industrial Buildings: Konya Tantavi Warehouse Case. For this purpose, the research industry structures are more environmentally sensitive, more sustainable structures, it is important for the health and welfare of people and therefore for the development of countries. Therefore, it is thought that the research will contribute to making the industrial structures more sustainable.